Vesnicí roku Zlínského kraje se stala Ostrožská Lhota na Uherskohradišťsku

14. červen 2023 11:19

Takzvanou Zlatou stuhu získala letos v soutěži Vesnice roku v regionálním kole za Zlínský kraj Ostrožská Lhota. I na druhém místě se umístila obec z Uherskohradišťska.

Ostrožská Lhota na Uherskohradišťsku je letošní Vesnicí roku Zlínského kraje. Kromě Zlaté stuhy a finanční odměny postupuje obec do celostátního kola, které se uzavře předáním cen 16. září v Luhačovicích.

V roce 2023 se v kraji přihlásilo osm obcí, oceněny byly dvě. Na druhém místě se umístily Nedachlebice taktéž na Uherskohradišťsku.

Ostrožská Lhota si podle předsedy komise vysloužila nejvyšší ocenění v krajském kole viditelným dlouholetým rozvojem obce, zaměřením na archeologii a památkovou ochranu, péčí o přírodu a také bohatým spolkovým životem. V Ostrožské Lhotě totiž působí přibližně dvacet sdružení a souborů ؘ– jsou to tradiční myslivci, rybáři, hasiči, folkloristé, mezi sportovci dokonce i hokejisté, ale například i turisté a kulturisté.

S oceněním jsou spojené také finanční odměny. Ostrožská Lhota získala 1,5 milionu korun, Nedachlebice dostanou 760 tisíc. Větší část odměny dává Ministerstvo pro místní rozvoj, zbytek vyplácí Zlínský kraj.

Hejtmanství udělilo i zvláštní ceny a diplomy. Kraj ocenil Rokytnici ze Zlínska za nejlepší knihovnu, nejlepší obecní kroniku pak měla Malá Bystřice ze Vsetínska. Diplom za udržování lidových tradic dostaly slovácké Kudlovice a dvakrát úspěšná byla Salaš, která získala Cenu naděje pro živý venkov a ocenění za unikátní a osvětovou činnost v oblasti mykologie. Další uznání si vysloužila Krhová ze Vsetínska a Podhradí ze Zlínska.

Spustit audio

Související