Ve Vsetíně podepsána smlouva, starostou zůstane Růžička. V Kroměříži se pořád jedná, nově s ODS

Kroměříž je jediné větší město v kraji, kde se stále vyjednává o vládě na radnici.

Vsetín:

Ve Vsetíně podepsali koaliční smlouvu vítězní lidovci s ANO a STAN. V 21členném zastupitelstvu mají 11 křesel. Starostou bude opět lidovec Jiří Růžička.

Proti minulému volebnímu období, kdy byli dva místostarostové, a to za KDU-ČSL a STAN, budou nyní místostarostové tři. Stejně jako v minulém volebním období budou místostarosty Simona Hlaváčová (KDU-ČSL) a Tomáš Pifka (STAN), nově je doplní Pavel Bartoň (ANO). V radě města usednou také Róbert Teleky (KDU-ČSL), Jiří Žůrek (STAN) a Martina Hovořáková (ANO).

KDU-ČSL získala pět mandátů, druzí STAN mají tři, stejně tak hnutí ANO a Koalice pro otevřený Vsetín (KOV). Po dvou mandátech má ČSSD, ODS a SPD, jeden získali komunisté. K volbám ve městě přišlo 40,27 procenta voličů.

Volby Vsetín 2018

Kroměříž:

Součástí plánované koalice by v Kroměříži mohla být také ODS.

Spolu s Nezávislými, částí Zdravého Kroměřížska, Piráty a ČSSD by v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu měla většinu šestnáct hlasů.

Na budoucí koaliční spolupráci se už dříve dohodlo vítězné hnutí Nezávislí se třemi ze čtyř zastupitelů ze Zdravého Kroměřížska, s Piráty a ČSSD. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu však mají pouze 13 křesel.

"Místní rada ODS doporučila další jednání, která povedou k podpisu koaliční smlouvy. Dohoda, která by odblokovala současnou situaci, se rýsuje," řekla Daniela Hebnarová z ODS. Pokrok v jednání potvrdil také starosta a lídr Nezávislých Jaroslav Němec.

Volby Kroměříž 2018
autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související