Ublo na Zlínsku má nejen zajímavý název, ale najdete tu díky místním recesistům i spoustu kuriozit

Ublo je malebná vesnice mezi Lutoninou a Bratřejovem na Zlínsku. Jak přišla ke svému jménu a jak se tu žije?

„Název Ublo se často vyskytuje u jižních Slovanů, především na Jadranu, v Makedonii nebo v severním Řecku, kde se tak jmenuje i hora,“ říká historik David Valůšek. Tento název vznikl z praslovanského slova „gbl“, což znamenalo pramen nebo studánka.

V České republice se tak jmenuje obec nedaleko Zlína, o které jsou první písemné zmínky po roce 1450 a nyní má 300 obyvatel.

V obci se podle jejích obyvatel žije báječně. Jak říká starosta Ubla Jaroslav Šimek, nemají tu zatím kanalizaci, ale rozhodně mají smysl pro humor a aktivní partu recesistů. Před obecní hospodou u zemské osy leží například balvan s železným kolem doslova světového významu, mezi domy překvapí dokonalá tramvajová zastávka a najdete tu i tunel UBlanka.

Do obce Ublo vás zavede v reportáži redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.