Týden do hlasování roku o zdravotnictví v kraji. Jasná většina pro změny zatím není, rozhodující může být hnutí ANO

18. červen 2018 08:53

Výsledek hlasování o zdravotnictví je v současnosti nejistý. Ani členové vládnoucí koalice zatím jednotní nejsou.

V zastupitelstvu je osm stran a hnutí.

Čtyři krajské nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži by se měly po fúzi od 1. ledna příštího roku sloučit v jednu akciovou společnost.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že jazýčkem na vahách by při hlasování mohlo být hnutí ANO, tedy koaliční strana. Zástupci hnutí zatím uvedli, že nebudou své zastupitele zavazovat k jednotnému hlasování. A skutečně jsou signály, že z řad hnutí by se mohly objevit hlasy pro i proti, což potvrzuje krajský zastupitel za ANO Pavel Pustějovský.

„Rozhodli jsme, že se nebudeme zavazovat k jednotnému hlasování,“ uvedl Pustějovský s tím, že zatím jsou na koncepci mezi zastupiteli rozdílné názory.

Koalice má v zastupitelstvu 27 hlasů, v opozici je 18 lidí. Jednotná dokonce nemusí být ani KDU-ČSL, což je strana hejtmana Jiřího Čunka.

Opoziční zastupitelé budou většinou proti. Ale například ČSSD se rozhodne až během tohoto týdne, komunisté budou zřejmě proti všichni. S hlasy pro koncepci asi nemůže počítat hejtman ani v případě koalice Svobodní a Soukromníci, jak potvrzuje zastupitel a senátor Ivo Valenta. 

"Skoro stoprocentně mohu říct, že budeme hlasovat proti koncepci," říká Valenta.

V koncepci vidí několik problematických míst i zástupci lékařských svazů a podporu u zdravotníků spíše nemá. Momentálně se lékařům především nelíbí chystaná fúze nemocnic do jednoho subjektu, což potvrzuje Jaroslav Novák, chirurg kroměřížské nemocnice a předseda tamní okresní lékařské komory.

Podle Nováka je pro kraj ideální jihočeský model, kdy jsou okresní nemocnice samostatné a krajská organizace pro ně organizuje nákupy.

Pokud jde o fúzi nemocnic, tak se objevují už i mezi krajskými zastupiteli názory, že by bylo vhodné hlasování rozdělit na dva body. V jednom by se rozhodovalo o koncepci zdravotnictví, ve druhém samostatně o fúzi.

autor: pes

Související