Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Festival světel, zahradnická výstava nebo gastrofestival

22. září 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Festival Světlo Valmez

23. září od 19 hodin, centrum Valašského Meziříčí

Jedinečné propojení videomappingu a světelných instalací s hudbou. Program začne v 19.00 a potrvá až do půlnoci. Hudební část nabídne kapely Mňága a Žďorp, Gorilpop a Kapitán Demo. Hlavním dějištěm největší videomappingové show bude zámek Žerotínů, program je připraven i na náměstí, v Hospůdce přístav nebo v kostele. Vstup na akci je zdarma.

BLUES GANG - přerovské bluesrockové trio

23. září od 19 hodin, Klub Starý pivovar v Kroměříži 

Bluesrockové hitovky v podání přerovské kapely Blues Gang. Kapela se prezentuje především covery texaského a jižanského blues předních amerických muzikantů ale i legend blues jako je J. Hendrix. E. Clapton, skupin Cream, Creadence C.R., B.T.O. , Livin Blues aj.

Floria podzim bonsaj

23. až 25. září od 9 do 16 hodin, Výstaviště Kroměříž

Celostátní zahradnická prodejní výstava, která nabídne desítky bonsají starých i přes 600 let. Doplní ji přednášky odborníků na tvarování bonsají a ukázky tvorby ikebany. Součástí bude i výstava kaktusů, sukulentů a masožravých rostlin, k zakoupení budou okrasné cibuloviny, ovocné stromy nebo chryzantémy. Vystoupí Duo Yamaha, kapela Poutníci a Boršičanka A. Koníčka. Pro malé zahradníky bude otevřen unikátní zábavní park Dětský svět Kroměříž s desítkami vnitřních i venkovních atrakcí. Podrobný program najdete ZDE

Slovácký festival chutí a vůní

24.9. od 10 do 16 hodin, park a skanzen Rochus v Uherském Hradišti

Tradiční jarmark toho nejlepšího ze slovácké kuchyně nabízí letos speciality z trnek. Festival zpestří folklórní soubory, v odpoledním bloku tam pak zavítá Jaroslava Vykoupilová, moderátorka Českého rozhlasu Brno a Zlín, která představí druhý díl úspěšné knihy Babské rady.

Rybářovy žně

24. září, areál Živá voda v Modré u Velehradu

Nahlédnete do podvodního světa z unikátního skleněného tunelu umístěného pod hladinou rybníka. Seznámíte se s přírodními biotopy, se světem bylinek. K tomu budou k dispozici speciality z jihočeského kapra a dalších sladkovodních ryb. Připraveno je i vystoupení potapěče a drobné úkoly pro děti.

Koncert skupiny Poutníci

24.září od 19:30, hotel Ogar v Pozlovicích

Legenda České country hudby nabízí koncert s názvem ,,Přes 50 let v country“. Během programu zazní  poutnické hity jako jsou písničky Panenka, Pojďme se napít nebo Hotel Hillary, ale i skladby z oblasti americké country hudby.

Přebor ČR jednotlivců na ploché dráze

28.září od 14 hodin, Březolupy

Šestý závod původně devítidílného seriálu Přeboru ČR jednotlivců – vypsaného jako Pohár Autoklubu ČR.

České korunovační klenoty… na dosah

Do 27. listopadu, Zámek Holešov

Zámek v Holešově nově vystavuje mistrovské kopie českých korunovačních klenotů, spolu s nimi přibližuje také osudy 22 korunovaných panovníků. Autorem replik korunovačních klenotů je zlatník a šperkař Jiří Urban. V rámci výstavy je také k vidění Řádu zlatého rouna, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Otevřené brány

do konce září 2022

Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, měst, obcí a farností. Smyslem projektu je zpřístupnění bohatého fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů a jejich mobiliářů ve Zlínském kraji a také poukázat i na další zajímavá místa v okolí. Do akce se letos zapojilo 26 regionálních křesťanských staveb. 
Seznam míst a dobu, kdy je můžete navštívit, najdete ZDE.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.