Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Festival Neznámá země, Dny otevřených sportovišť nebo křest žraloka na Dnu Země v Kovozoo

20. duben 2023

Máme pro vás tipy na nejen víkendové akce ve Zlínském kraji.

Festival Neznámá země

19. - 28. dubna, Kolektivní dům ve Zlíně

27. ročník oblíbeného cestovatelského festivalu,který i leto nabídne návštěvníkům besedy, promítání dokumentů nebo výstavy fotografií s tématikou cestování a poznávání kultur. Letos lidé uvidí i ponorku. Jeho podrobný program najdete ZDE.

Dny otevřených sportovišť ve Zlíně

21. až 22. dubna, Zlín

Druhý ročník akce, při které otevře své brány řada místních klubů i organizací. Nabídnou dospělým i dětem zcela zdarma spoustu tradičních, ale i netradičních sportů, které si vyzkouší pod dohledem profesionálů. Program vyvrcholí v neděli 23. dubna na náměstí Míru, kde budou návštěvníky čekat workshopy s extrémními cyklisty, u-rampa, parkourová zóna nebo umělecké graffiti či koncert kapely Křída. Vstup na všechny části akce je zdarma. Podrobnosti o jednotlivých sportovištích i programu najdete ZDE.

Vsetínský filmový maraton

21. až 23. dubna, kino Vatra ve Vsetíně

Vsetínský filmový maraton je největší přehlídka balkánského filmu v České republice. Leto bude k vidění 14 filmů. V programu se budou střídat nové chorvatské filmy a snímky nestora chorvatské kinematografie Rajka Grliće. Rajko Grlić se s návštěvníky potká i naživo v on-line besedě. Podrobný program najdete ZDE.

Busfest

21. dubna, Zlín

Tradiční studentská akce, která nabízí netradiční zážitek pro cestující městskou hromadnou dopravou. Tři linky zlínské MHD se v tento den promění v koncertní parkety. Hudba bude znít i v parku u Baťovy vily nebo na afterparty na Svahu Zlín. Festival otevírá své brány již v 15:00, první autobusy vyjíždí v 18:00. Afterparty začíná ve 21:30.

Sociální festival Skládanka

21. dubna od 13 do 21 hodin, náměstí Míru ve Zlíně

Prezentace neziskových organizací Zlínského kraje s prodejem výrobků chráněných dílen, občerstvením, hudbou i zábavou pro děti. Po setmění ohňová show. Podrobný progam najdete ZDE.

Den Země v Kovozoo 

22. dubna od 10 do 18 hodin, Staré Město

Tradiční každoroční oslava Dnu Země v areálu Recyklačního ekologického centra "pod majákem". Skvělá zábava pro celou rodinu, zlatým hřebem bude křest kovového novorozence z Porodnice Kovozoo - žraloka bílého. Nebude chybět tradiční program: ekoolympiáda, bagrová a hasičská show, možnost navštívit kovárnu, místní Porodnici Kovozoo a mnohé další. Vše bude doprovázet hudební program. Podrobnosti najdete ZDE.

Na kole vinohrady

22. dubna, Uherské Hradiště a okolí

Tradiční akce, která je součástí seriálu Krajem vína 2023,je zahájena společnou snídaní na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti (v 8 hodin), následuje projížďka mezi vinohrady, sklípky a vinařskými uličkami. Připraveno je 5 tras pro cyklisty a jedna pro pěší. Po návratu na Masarykovo náměstí se nabízí koncert kapely Hazafele a tombola.

Květná zahrada v Kroměříži

Čtěte také

22. a 23. dubna, Květná zahrada v Kroměříži

Tento víkend mají děti vstup do Květné zahrady v Kroměříži zdarma. Týká se to okruhů Květná zahrada a Květná zahrada s prohlídkou Rotundy. Jedná se o součást oslavy Národního památkového ústavu, který letos slaví 20 let od svého založení. Otevřeno je od 9 do 17 hodin. 
Vstup pro děti do 17 let zdarma je o tomto víkendu i na hradě Buchlov.

Bleší trh ve Zlíně

23. dubna v 17 hodin, Zlín, tržiště Pod Kaštany

Tržiště Pod Kaštany pořádá první zlínský bleší trh. Pokud jste milovníkem starých věcí a příznivcem recyklace, je tato akce přímo pro vás. Můžete nakoupit i prodávat. Podrobnosti ZDE.

Prodejní výstava Jan Saudek "88"

do 20. června, Zvonice na Soláni

Výstava prací světoznámého fotografa Jana Saudka. Vernisáž se uskuteční v sobotu 15. dubna 2023 od 14.00 hodin v IC Zvonice Soláň. 

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. Dubnové termíny ZDE.

Čtěte také

Fotovýstavy na zámku

do 30 dubna, Zámek Zlín

V dubnu nabízí Zámek Zlín tři unikátní fotografické výstavy:
* ROBERT VANO: MEMORIES ... 230 originálních fotografií světově uznávaného fotografa Roberta Vana
* PLATINOTYPIE ... kolekce snímků vytvořených fototechnikou z konce 19. století
* MAGNUM PHOTOS ... portréty takových filmových legend jako jsou Marilyn Monroe, James Dean nebo Elizabeth Taylor (Premiéra v České republice!).
Výstavy jsou součásti akce Zlín město fotografie, jejíž program najdete ZDE.

Hlavolamy

do 21. května, Zámek Holešov

Otevírací doba výstavy, na které můžete potrápit své mozkové buňky, je v úterý až v pátek od 13 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 9 do 17 hodin.

Čtěte také

Kriticky ohrožené jevy našich nářečí / výstava s mapami

do 30. dubna, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel a známých z jiných koutů naší země, mluví-li nářečím? Rozumějí oni vám? Rozdíly mezi nářečími českého jazyka prezentuje výstava s ozvučenými mapami, na kterých uslyší návštěvníci unikátní hlasové záznamy.

Modrotisk i jinak

do 11. června, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Výstava přiblížuje originální tvorbu současných královédvorských designerů, prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k modrotisku na textilie. K vidění je ve výstavním sále Sušáku.

Společenský život hmyzu

do 9. července, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Výstava Kláry a Pavla Bezděčkových z Muzea Vysočiny Jihlava dává nahlédnout do úžasného světa miniaturních, ale o to zajímavějších tvorů – do světa hmyzu. Součástí výstavy jsou i insektária s živým hmyzem.

Poklady skryté v podzemí Karpat

do 24. září, budova 14 (1. NP) 14/15 Baťova Institutu ve Zlíně

Výstava s podtitulem Nerostné bohatství Zlínského kraje návštěvníkům představuje geologickou minulost i mineralogickou současnost regionu s řadou ukázek z depozitáře. Součástí výstavy jsou doprovodné přednášky a tvořivé dílny.

Ledové království

do 29. října, Rožnov pod Radhoštěm

Čtěte také

25. ročník výstavy ledových soch, kde jsou tentokrát k vidění díla českých i světových umělců. Nabízí 16 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit. Otevírací doba je o víkendových dnech od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.