Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Den hvězdáren, velikonoční akce nebo chovatelské trhy

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Bruslení - veřejná kluziště

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. Podrobnosti ZDE.

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

Výstava 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě

od 14. března do 14. července, Uherské Hradiště

Čtěte také

Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti, která je věnována 100 let vysílán Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě, nabídne řadu raritní techniky, kterou si bude možné osahat i vyzkoušet, prostřednictvím reportáží, záznamů her, koncertů a dalších pořadů zavede návštěvníky do rozmanité produkce Československého rozhlasu uplynulého století. Nabídne pohled také do současnosti Českého rozhlasu a přiblíží trendy a vyhlídky do budoucnosti. Vernisáž výstavy se koná 14. března v 17 hodin.

Den hvězdáren a planetárií

15. března, Valašské Meziříčí

Hvězdárna Valašské Meziříčí připravila zábavné odpoledne a večer ke Dni hvězdáren a planetárií. Program, během kterého si například děti mohou vyzkoušet skafandr pro kosmonauty, vyrobit tajný inkoust nebo vidět vícerozměrné nafukovací modely Slunce a Země, je připraven už od 14 hodin. 

SEVA - český fenomén

od 15. března do 1. září, zámek Holešov

Výstava hravou, zábavnou, ale i poučnou formou představuje oblíbenou českou stavebnici.
Vystaveny jsou různé modely od těch nejdrobnějších až po velké sestavy, připraveny jsou doprovodné texty a herna pro děti.

Dům přírody Bílých Karpat

od 16. března, Veselí nad Moravou

V sobotu se pro veřejnost poprvé otevírá nově vybudovaný Dům přírody Bílých Karpat. Nachází se v historickém centru města Veselí nad Moravou. Nedaleko od přístaviště na Baťově kanále lidé mohou navštívit interaktivní expozici, která jim přiblíží přírodu a život v této chráněné krajinné oblasti. Expozice se nachází v interiéru i ve venkovní části, kde je například bylinková zahrádka, hmyzí hotel, pohádková skrýš nebo obří model meandru řeky Moravy, do kterého je možno nahnat vodu.

Burza LP/CD

16. března, Rožnov pod Radhoštěm

Od 10 do 16 hodin bude v klubu Vrátnice možnost prodat nebo nakoupit vinylové LP, digitální CD, analogové kazety nebo třeba hudební časopisy a noty. Kupující mají vstup zdarma, prodejci si musí místo rezervovat. Během akce je otevřen bar, i tentokrát mohou návštěvníci nákup spojit s koncertním zážitkem, večer v klubu zahraje Jakub Jalůvka se svým triem.

Pavel Mucha & Šunďák - Písničkáři na turné

16. března, Kroměříž

Klub Starý pivovar v Kroměříži zva od 19 hodin na společný koncert dvou písničkářů Pavla Muchy a Šunďáka.

Velikonoční dílna

16. března, Kroměříž

Muzeum Kroměřížska nabízí Velikonoční dílnu, ve které si návštěvníci mohou vyrobit velikonočního zajíčka a další veselé dekorace. Akce je vhodná pro rodiny s dětmi. Časy jednotlivých bloků jsou 10-11, 11-12, 14-15 a 15-16 hodin. Je nutné se předem objednat na 731 215 678 nebo edukace@muzeum-km.cz. 

Velikonoční jarmark v Liptále

16. března, Liptál

Velikonoční jarmark s ukázkou tvorby kraslic, dřevěných výrobků, pletení velikonoční pomlázky na dalšího tvoření můžete navštívit od 13 hodin v Kulturním zařízení Liptál.

Velikonoce v muzeu

16. března, Valašské Meziříčí

Muzeum regionu Valašsko Vás srdečně zve na tradiční akci Velikonoce v muzeu, která proběhne v sobotu 16. března v jarně vyzdobeném zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Pro všechny generace bude už od 10 hodin připraven pestrý program plný velikonočních lidových zvyků a tradic, ukázek a tvoření. Prodrobnosti najdete ZDE.

Slovácký Akva-tera Bazar

16. března, Kunovice

Od 9 do 12 hodin se v obvyklých prostorách KZ Pálenice v Kunovicích na Uherskohradišťsku bude konat Slovácký Akva-tera Bazar. Najdete zde akvarijní i terarijní zvířata a rostliny, ale i kaktusy, potřeby a pamlsky pro psy a kočky a mnoho dalšího.

Velikonoce na zámku

17. března, Vsetín

Lidové zvyky našich předků spojené s oslavou příchodu jara na Valašsku ožijí na oblíbené akci Velikonoce na zámku, která se koná v neděli 17. března ve všech prostorách vsetínského zámku. Podrobný program najdete ZDE.

Chovatelské trhy

17. března, Kroměříž

Pravidelná burza chovatelů exotického ptactva, králíků, holubů a drůbeže, která se koná každou třetí neděli v měsíci, je otevřena na Výstavišti Kroměříž od 6 do 10 hodin.

Beseda s Alenou Mornštajnovou

19. března, Uherský Brod

Knihovna Františka Kožíka Uherský Brod zve na besedu se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou, která se bude konat od 17 hodin v Domě kultury v Uherském Brodě. 

Koncerty v Zelenáčově šopě

19.  a 21. března, Zlín

Ve Zlíně v Zelenáčově šopě vystoupí 19. března od 19 hodin kapela Tři buzuki, která hraje vlastní písňovou tvorbu na tradiční strunný hudební nástroj buzuki, který připomíná zvuk mandolíny. 21. března od 18 hodin je připravena blues

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Evropa z ptačí perspektivy

do 17. března, Kroměříž

V Muzeu Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži je k vidění putovní výstava dronových fotografií Tomáše Neuwirtha s názvem Evropa z ptačí perspektivy.

Sopka les prales

do 17. března, Zlín

Interaktivní výstava celosvětově uznávané české animátorky, ilustrátorky a fotografky Elišky Podzimkové. V sálech zlínského zámku bude například možné pomocí mobilního telefonu nebo tabletu rozpohybovat její grafiky inspirované filipínskými rostlinami a živočichy z ostrova Negros, k vidění budou i obrázky z nového vydání Malého prince. Součástí výstavy bude i doprovodný program, který najdete ZDE.

Alfons Mucha – výstava šperků a umění

Čtěte také

do 28. března, Zlín

V Galerii Desítka v Obchodním domě Zlín je k vidění unikátní výstava secesního umělce Alfonse Muchy, na které návštěvníci mohou vidět více než 100 jeho děl – slavné plakáty i litografie, ale i osobní věci nebo šperky.

Výstava Baťa: 130 let poté

do 14 dubna, Zlín

Čtěte také

V Kolektivním domě ve Zlíně je připravena unikátní výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně. Na ní jsou k vidění vybrané černobílé snímky z originálního baťovského fotoalba z roku 1919 - za pomocí umělé inteligence v barvě a v pohybu. Je možné si také poslechnout některé unikátní reportáže Českého rozhlasu Zlín. Součástí je i virtuální zaměstnanec firmy Baťa, který odpovídá na otázky návštěvníků -  jeho podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek, záznamů a fotografií umělá inteligence. Doprovodný program a podrobné informace najdete ZDE.

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Rok motýlů

do 24. dubna, Holešov

Zámek Holešov vystavuje v arkádách na nádvoří fotografie motýlů. Autorem je Milan Dvořák z Vlastivědného muzea v Šumperku. Výstava je volně přístupná ve všední dny od 13 do 17 hodin, o víkendech od 9 do 17 hodin.

Retrogaming

do 24. dubna, zámek Vsetín

V přízemí vsetínského zámku je připravena výstava, která návštěvníky zavede do světa počítačů a počítačových her. Představuje nejrůznější herní techniku od 80. let minulého století, a to jak československou, tak i zahraniční. Návštěvníci si ji můžou nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. 

Hasičské muzeum

Čtěte také

otevřeno nově od 7. ledna, Luhačovice

Na Masarykově ulici v Luhačovicích je nově otevřeno muzeum, ve kterém je k vidění rozsáhlá sbírka všeho, co souvisí s hasiči. Otevřeno je od středy do neděle od 9 do 16 hodin.

Spustit audio

Související