Speciál George – parťák cestovatelů z Expedice Z101

11. prosinec 2022

Tomáš Vaňourek s Lindou Piknerovou dolaďují v Evropě poslední detaily ohledně návratu na africký kontinent. Tam na ně stále trpělivě čeká jejich speciál, který je nedílnou součástí Expedice Z101.

Čtěte také

Jistě víte, že Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund absolvovali svoji první slavnou cestu v legendární Tatře 87. Jejich následovníci Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová jedou s Expedicí Z101 ve speciálu, který byl na počest Jiřího Hanzelky pojmenován George. A právě tomuto nevšednímu vozidlu je věnována další reportáž Tomáše Vaňourka.

Na cestě jsme tři a zatímco Tomáš se v Česku dočkal po dvou letech sněhových vloček, v což popravdě ani nedoufal, George čeká v chartúmské garáži a těší se na pokračování.
George se stal členem expedice přesně 20.9.2020, když jsme si ho vyzvedli u Aleše Lopraise ve Frenštátu pod Radhoštěm a vydali se na první - a v mnoha ohledech náročnou - cestu do Plzně. Ve chvíli, když Tomáš na místo čekání v koloně na D1 sjel do pole, bylo jasné, že oba čeká skutečné dobrodružství. Úpravy George nebraly konce a když Tomáš po dokončení práce zjistil, že má krabici plnou různých dílů, které nemají využití, obrátil se na automechanika Aleše Lopraise, který ho uklidnil se slovy „že odlehčování je v pořádku“.
O tom, jak moc nalehko je vlastně možné jet, se Tomáš utvrzoval s každým najetým kilometrem a ačkoliv George opakovaně zlobil, stal se skutečným parťákem, kterého Tomáš odmítl opustit. A teď George čeká, až se mu opraví elektrika a bude moci pokračovat … snad ho nečeká další vykradení.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.