Slováckému divadlu hrozí, že bude muset opustit Sokolovnu. Ve hře je i stavba nové budovy

Město už nechce investovat do majetku sokolské jednoty. Starosta Stanislav Blaha z ODS uvedl, že pokud město areál od Sokolů nezíská, divadlo se přestěhuje.

„Pokud nedojde k dohodě, musíme se zabývat tím, jak bude dál divadlo fungovat,“ uvedl Blaha. Ten stěhování nepovažuje za dobré řešení.

Podle starosty Sokola Jaroslava Ševčíka už jednání začala. „V našem areálu sídlíme už od roku 1909 a neradi bychom se loučili. Ale uvidíme, co přinese další jednání,“ uvedl Ševčík.

Ředitel Slováckého divadla Michal Zetel uvedl, že jiná vhodná budova pro divadlo ve městě není. Musela by se tak postavit nová. „Jsme připraveni na obě varianty. V krajním případě tedy i přesun na nových prostor,“ uvedl ředitel.

Kdy bude po válce. Slovácké divadlo chystá premiéru hry o Velké válce z pohledu žen a dětí

Slovácké divadlo uvede hru Kdy bude po válce

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravuje premiéru inscenace Kdy bude po válce.

Vedení Uherského Hradiště také kvůli divadlu žádá po krajském úřadu příspěvek 12 milionů korun na provoz.

Řekl to starosta Stanislav Blaha s tím, že chce, aby se kraj podílel na financování trvale.

Kvůli změně přerozdělování státních peněz platí vedení Hradiště od roku 2013 provoz divadla bez větší podpory dalších úřadů. Plánovaný rozpočet Slováckého divadla je kolem 40 milionů korun, město letos podle Blahy přispívá 25 miliony.

Zlínský kraj podle mluvčí Adély Kousalové podporuje divadlo ročně dvěma miliony korun. O zvýšení příspěvku ale bude jednat.

Související