Sál historického Stříbrného domu v centru Jihlavy zdobí nečekaně moderní umělecké dílo

12. květen 2024 07:00

Uvnitř historického domu v centru Jihlavy po velké rekonstrukci najdete nečekaně moderní umělecké dílo. Geometrické tvary pokrývají všechny stěny jednoho ze sálů od stropu až po podlahu.

Hudební sál takzvaného Stříbrného domu na jihlavském náměstí pokrývá svými abstraktními malbami brněnský malíř Václav Kočí. „Pro mě je zajímavé to, že polovina plochy toho obrazu je namalovaná na akustických panelech. To znamená, že jednak jsou tady teda čisté hladké stěny, na které se maluje, a jednak je tady takový 3D reliéf, který je potažený tkaninou, která má vlastně tady v tom sále budovat dokonalou akustiku,“ ukazuje na celoplošnou abstraktní malbu.

Abstraktní malba pokryje stěny sálu od stropu až k podlaze

Mezi geometrické obrazce přejal malíř dva motivy z fasád konkrétních domů v centru Jihlavy. Na prvním návrhu začal Václav Kočí pracovat v lednu a malba bude kompletně hotová do poloviny května.

Kromě hudebního sálu pro padesát lidí je uvnitř domu i druhý menší sál. „Ty sály se budou postupně pronajímat a organizovat se v nich třeba nějaké akce, je to vhodné pro přednášky, pro jazzové koncerty nebo pro menší koncerty vážné hudby,“ přibližuje tiskový mluvčí města Radovan Daněk.

Netypickou malbu na zdech sálu si veřejnost poprvé prohlédne 17. května při slavnostním otevření Stříbrného domu.

Spustit audio