Rys na vyhynutí. Beskydské šelmy ohrožují pytláci a auta

24. leden 2018

Populaci rysů v Beskydech a Javorníkách ohrožuje hustá silniční doprava i pytláci. Dokazují to uhynulá zvířata, která nalezli ochránci přírody v loňském roce.

Rys je přísně chráněná šelma. Přesto jich na rozsáhlém území chráněné krajinné oblasti Beskydy a v Javorníkách žije podle údajů Hnutí Duha jen deset až třináct.

Loni uhynuly dvě samice. A podle výsledků pitvy minimálně jedna uhynula na následky střelného zranění. Samici Lauru našli na podzim pod Lysou horou.

Střílení i auta

Podezření ochránců přírody potvrdila pitva brněnské veterinární a farmaceutické univerzity. Po ní zbyla dvě mláďata. Podle Michala Bojdy z Hnutí Duha zřejmě zimu nepřežijí. Ekologové nenašli v okolí žádné stopy po jejich pobytu

Už v dubnu uhynula na severní Moravě březí samice Lenka. Příčinou smrti sice nebylo střelné zranění, v jejím těle ale veterináři nalezli úlomky olova. Takže také po ní někdo v minulosti střílel.

Problém je také silniční doprava. Například před třemi lety v říjnu lidé našli u silnic na Valašsku dvě přejetá mláďata rysa. Jedno u Lidečka, druhé u Dolní Bečvy. Právě tato oblast až po Jablunkov je podle ekologů přirozenou migrační cestou šelem.

Policie vyšetřuje

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny hrozí fyzické osobě za usmrcení zvláště chráněného živočicha pokuta až sto tisíc korun. Takové jednání by ale také mohlo být posouzeno jako trestný čin podle trestního zákoníku. V takovém případě hrozí pachateli až tříleté vězení.

Pytláctví odsuzují i samotní myslivci. "Střílet na rysa, potažmo na rysici s mláďaty, je nejen proti zákonu o myslivosti, ale především proti morálce a etice myslivce. Právě myslivecká etika, morálka a úcta ke zvěři je to, co dělá z pouhého lovce myslivce. Pokud opravdu někdo na rysici střílel, nemůže být považován za myslivce, nýbrž za pytláka," řekl myslivec a lektor okresního mysliveckého spolku ve Frýdku-Místku Martin Mati.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související