Rozhodnou lidé ve Zlíně, komu patří voda? Opozice chce referendum, vedení radnice čeká na soud

Letošní komunální volby by ve Zlíně mohlo v říjnu provázet i referendum o vlastnictví místních vodovodů.

Vznikla kvůli tomu petiční akce sdružení Aliance Voda Zlínsku. Cílem je zrušení systému, kdy vodárenskou infrastrukturu na Zlínsku provozuje soukromá společnost, která inkasuje značnou část zisků.

Obyvatelé Zlína by se tak mohli vyjádřit, zda chtějí pokračování provozního modelu, při němž se Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín starají o infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské.

Autoři petice potřebují získat minimálně sedm tisíc podpisů. „Neusilujeme jenom o tom, aby smlouva byla zrušená,“ říká předseda Aliance Voda Zlínsku Pavel Sekula.

„Každý má právo uspořádat svůj předvolební boj jak chce,“ uvádí primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN). Podle vedení města Zlín je třeba počkat na konečná soudní rozhodnutí, která jasně stanoví, jestli jsou smlouvy platné, či nikoliv.

Aby bylo referendum platné, musí přijít hlasovat 35 procent voličů, tedy přes dvacet tisíc lidí. Z nich se pak musí většina vyslovit pro.

Historicky první všelidové hlasování se ve Zlíně konalo v roce 2015 kvůli plošnému zákazu hazardu. Kvůli malé účasti nebylo platné.

Jsou smlouvy platné nebo ne? Boj o pitnou vodu na Zlínsku bude řešit další soud

Pitná voda

Boj o pitnou vodu na Zlínsku bude řešit další soud. Společnost Vodovody a kanalizace Zlín, ve které mají podíl města na Zlínsku, totiž zažalovala firmu Moravská vodárenská, jejíž vlastníkem je francouzský koncern Veolia.

Spory o vodu na Zlínsku se vedou u soudů. Podle právního názoru společnosti Vodovody a kanalizace Zlín, ve které mají podíl města na Zlínsku, je smlouva o prodeji Moravské vodárenské neplatná. A podnik by se tak měl vrátit do rukou měst a obcí na Zlínsku. K vrácení podniku vyzval i zlínský magistrát.

Moravská vodárenská to však již dříve odmítla, podle ní k tomu není důvod, dokud o platnosti, či neplatnosti smluv nerozhodne soud. "Jsme si jisti, že smlouvy jsou platné," uvedl pro ČTK generální ředitel Moravské vodárenské Martin Bernard.

Zrušení platnosti smluv, na jejichž základě byl provozní model zaveden, se domáhají také města Otrokovice a Fryšták.

Ještě před několika lety byla voda na Zlínsku téměř nejdražší v republice, teď se její cena dostává do průměru. Od Nového roku o korunu klesla, i tak zůstává nejdražší ve Zlínském kraji.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související