Řízky marinované v jogurtu
Křupavý smažený řízek je klasika, kterou si dáme všichni rádi. Apetýt vás bude inspirovat k tomu, jak dát tradičnímu jídlu nový švih.
Řízky budeme marinovat v bílém jogurtu, to zajistí jejich křehkost a šťavnatost. Poté už jen stačí obalit je ve strouhance nebo v kukuřičných lupíncích a upéct v troubě.
Připravte si:
- celé kuře rozdělené na čtvrtky
- 500 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- sůl a pepř
- chilli koření
- česnek
- strouhanku
- kukuřičné lupínky (mírně podrcené)
- olej
Postup:
- Kuře naložíme do jogurtu promíchaného s kořením, vejci a solí na 12 hodin, tedy přes noc. (Můžeme použít i kuřecí prsní řízky.)
- Kuřecí díly s kostí nebo plátky masa bez kosti po uležení obalujeme ve strouhance nebo v mírně podrcených lupíncích.
- Rovnáme na mírně vymazaný pečicí papír, každou porci ještě pokapeme olejem.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 50 minut, při pečení řízky otáčíme přibližně po 10 minutách.
- Jako přílohu můžete zároveň s řízky upéct v troubě plátky brambor, které osolíte a podlijete šlehačkou.
Související
-
Škvarkoví šneci
Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.
-
Tukožroutská polévka
Páteční Apetýt pro vás má recept na polévku, která může pomoci s kilogramy po Vánocích.
-
Pečená zelenina s klobáskou
Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.