Rekordmani v pořádání referenda. Kromě prezidenta rozhodnou v Zubří i o bazénu

11. leden 2018 14:20

Obyvatelé Zubří na Vsetínsku se v pátek a v sobotu znovu vysloví v referendu, zda souhlasí se stavbou krytého bazénu. Lidé přitom o stavbě plaveckého stadionu budou rozhodovat už potřetí, předchozí dva pokusy byly neplatné.

Odpůrcům bazénu vadí vysoké náklady, obávají se zadlužení města. Naopak jeho zastánci včetně starosty tvrdí, že areál zlepší kvalitu života ve městě. Potřebný úvěr je radnice schopna splatit za pět let.

Bazén má být součástí areálu s wellness službami, venkovním koupalištěm, kuželnou, lékařským domem a komunitním domem pro seniory. Krytý bazén s wellness centrem, venkovním koupalištěm a kuželnou přijde na 130 milionů bez DPH, stavět se měl původně začít loni v červenci.

Město má stavební povolení

Dalších 60 milionů bude stát lékařský dům a komunitní dům pro seniory, na něž chce radnice získat dotace. Na obě etapy má město stavební povolení.

Lidé poprvé hlasovali loni v červnu. Tehdy se otázka týkala celého chystaného areálu s krytým bazénem, venkovním koupalištěm a wellness centrem. Referenda se zúčastnilo 1345 lidí. Aby bylo referendum platné, muselo by jich ale přijít nejméně 1572. Pro stavbu se v červnu vyslovilo 617 a proti 710 voličů. Zbývajících 18 hlasů nebylo platných.

Nejvyšší správní soud ale nařídil opakování referenda s dotazem, v němž se lidé vyjadřovali jen ke stavbě krytého bazénu.

Chyby v hlasování, rozhodl soud

V říjnovém referendu se lidé původně těsně vyslovili pro stavbu. O výsledku rozhodl jeden hlas, pro vznik bazénu bylo 1240 voličů, proti 1239. Oprávněných voličů bylo 4491.

Podle odpůrců bazénu nebyly obálky s odevzdanými hlasy řádně zapečetěny a chybně se posuzovaly neplatné hlasy. Upozornili na desítky vyřazených neplatných hlasů. Krajský soud v Ostravě vyhověl námitkám odpůrců stavby a rozhodl o neplatnosti hlasování.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související