Radioamatéři připomínají 80 let od výsadku paradesantní skupiny Clay Eva speciálním volacím znakem

22. únor 2024 13:42

V roce 2024 je to 80 let od výsadku paradesantní skupiny Clay Eva na území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. Jejich odkaz stylově připomínají radioamatéři ze Zlínska.

Ve světové síti amatérského rádiového vysílání se v těchto dnech objevuje volací znak OL80CLAY. Unikátním kódem si radioamatéři z východní Moravy připomínají 80 let od výsadku paradesantní skupiny Clay Eva na území protektorátu Čechy a Morava. Ta významně přispěla k osvobození od německé okupace.

Na jedno z vysílacích míst v Kvasicích na Kroměřížsku se vypravil reportér Českého rozhlasu Zlín Roman Verner, vy se tak v reportáži můžete přenést do světa rádiových nadšenců.

Skupina Clay s vysílačkou Eva patří mezi nejúspěšnější paradesantní skupiny vysazené na našem území v období nacistické okupace. Nejen tím, že všichni členové splnili svůj úkol a i přes řadu nepříznivých okolností dokázali přežít až do konce války, ale hlavně tím, jak výborně ho splnili. Skupina dokázala postupně do příprav k ozbrojenému povstání zapojit téměř celou východní a jihovýchodní Moravu. Vytvořila velkou a pevnou síť, kterou díky opatrnosti jejích členů nikdy nacistické represivní orgány nedokázali úplně zničit.
Zdroj: http://clay-eva.cz/

Vysílací kódy, radioamatéři
Spustit audio

Související