Průzračná a hluboká voda. To je valašský Balaton u Nového Hrozenkova

Balaton v Novém Hrozenkově je umělá vodní plocha, která vznikla v areálu bývalého štěrkopískového lomu.

Mezi kopci a loukami na Vsetínsku je valašský Balaton. Mě tato informace hodně překvapila a trochu zaskočila. Balaton znám jako jezero v Maďarsku, které jsme my Češi před lety brali útokem, když nastal čas dovolených. Valašský Balaton, pokud to nevíte, je taky jezero a i kolem něho bývá plno.

Proto kdyby vás někdo pozval do přírody a řekl, že se potkáte u Balatonu Na Stanoch, tak vězte, že měl na mysli vyhlášené přírodní koupaliště v na rozhraní Nového Hrozenkova a Karolinky. Tedy na domácí půdě. Proč se mu říká Balaton, to už nikdo neví. Zahraničního jmenovce nepřipomíná velikostí, tvarem ani kvalitou vody. 

Balaton v Novém Hrozenkově je umělá vodní plocha, která vznikla v areálu bývalého štěrkopískového lomu. Říká se jí také Kačák a celé rekreační středisko dostalo název Na Stanoch. Jezero o rozloze 9,5 ha má průzračnou, chladnou, ale i dost hlubokou vodu. Můžou za to příkré písečné svahy, kde se dříve těžilo. Díky tomu zato vznikly výborné podmínky pro akrobatické skoky do vody a na jezeře mohl být vybudovaný areál s rampami pro skoky na prknech a lyžích. Pořádají se tam i závody.

Valašský Balaton má sice veškeré zázemí pro rekreanty chtivé pobytu u vody, ale stále častěji do místa zajíždějí cyklisté.  Kolem jezera totiž vede Cyklostezka Bečva, a ta je součástí první cyklodálnice v České republice s označením C1. Z obcí v okolí Nového Hrozenkova a sousední Karolinky je to dobrý a k přírodě šetrný způsob přepravy k valašskému Balatonu.

Zdatní cyklisté by mohli zdolat i celou trasu Cyklostezky Bečva. Úsek měří asi 74 km. Začíná ve Velkých Karlovicích Leskové, kopíruje břehy Vsetínské Bečvy a vede přes Nový Hrozenkov, Vsetín, Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm až do obce Horní Bečva.

Až do Valašského Meziříčí je stezka součástí C1. Ta potom pokračuje až do Troubek na Přerovsku v Olomouckém kraji.

Po cyklodálnici C1, a taky po Cyklostezce Bečva, se dá v některých úsecích jezdit i na koloběžce, na bruslích nebo po vlastních, tedy jít pěšky.

Tak trénujte, ať se můžete po některém z úseků cyklotras projet. Vedou nádhernou krajinou CHKO Beskydy. U vody u valašského Balatonu bude ale také pohoda.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.