Přilba avarského bojovníka i velkomoravské šperky. Profesionální i amatérští archeologové v Hradišti a Zlíně ukazují svoje nálezy

11. leden 2018

Unikátní exponáty vystavují ve Zlíně i v Uherském Hradišti profesionální a amatérští archeologové. K vidění je tak třeba zbroj a přilba, které také patřila zřejmě avarskému bojovníkovi. Podobný nález nemá v Evropě obdobu.

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti tak archeologové vystavují nálezy z prosincového výzkumu ve sklepení základní umělecké školy.

Pracovníci muzea pátrali ve sklepení Základní umělecké školy na Mariánském náměstí. Mimo jiné našli i minci či kovové šperky z dob Velké Moravy, pokračuje archeolog Jaroslav Bartík.

„Vystavujeme ty nejlepší artefakty, které byly nalezeny. Pouze třeba keramiku a zvířecí kosti jsme opláchli od hlíny a nejhrubších nečistot, aby návštěvník mohl rozpoznat, o jaký předmět se jedná,“ uvedl Bartík.

ac37adc0-df03-4b78-bf19-a71e85bc4f08.jpeg

Nálezy amatérských archeologů jsou k vidění ve Zlíně. Etruskou plaketu nebo keltský opasek mohou vidět návštěvníci Baťova institutu. Dosud nejrozsáhlejší výstava amatérských archeologů představuje nálezy z regionu východní Moravy.

K vidění jsou exponáty od pravěku do sedmnáctého století, upřesnila kurátorka výstavy Jana Langová.

„Je mezi nimi několik opravdových unikátů z avarského období. A je to kompletní opasková garnitura a potom lamelová zbroj a přilba, které také patřila zřejmě avarskému bojovníkovi a která představuje něco naprosto ojedinělého a v Evropě podobný nález neznáme,“ uvedla Langová.

Archeologické nálezy v muzeu v Uherském Hradišti
autoři: Karolína Wernerová , Libor Netopil

Související