Při pomoci u dopravních nehod dbejte hlavně na vlastní bezpečnost, připomíná zlínská záchranářka Petra Lidincová

Hostem Českého rozhlasu Zlín byla záchranářka Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petra Lidincová, která slouží u záchranky už čtrnáct let. Připomněla nejen to, v jakých případech volat záchrannou službu, ale  především to, jak se chovat při dopravních nehodách.

Duben je měsícem bezpečnosti na silnicích. Podle statistik policejního prezidia došlo v roce 2023 na území Zlínského kraje k 4 482 dopravním nehodám.

Jak se konkrétně chovat a jak pomáhat, když jsme svědky nehody? “Určitě je důležité vždycky a na prvním místě myslet na svou vlastní bezpečnost. To znamená vzít s reflexní vestu,” připomíná záchranářka Petra Lidincová a dodává, že při případné záchraně zdraví pak určitě pomohou záchranáři na tísňové lince, kteří podle situace vedou pomáhajícího ke konkrétním krokům.

Proč jsou v dopravě nejvíce ohroženou skupinou chodci? A jsou i v běžném životě nějaká obecná pravidla, kdy volat záchranku a kdy to není nutné? I o tom mluvila ve vysílání Českého rozhlasu Zlín zlínská záchranářka Petra Lidincová. Poslechněte si její informace a rady.

Spustit audio

Související