Před 88 lety zahynul při leteckém neštěstí Tomáš Baťa

12. červenec 2020 12:37
Tomáš Baťa

O tragédii tehdy informovaly světové tiskové kanceláře i deníky. Nekrolog napsal Karel Čapek.

Zakladatel obuvnického impéria zemřel po pádu letounu se svým pilotem Jindřichem Broučkem. Šestapadesátiletý Baťa zemřel v troskách malého stroje Junkers, který se zřítil v husté mlze u Otrokovic.

Do Zlína následně zamířily stovky kondolenčních telegramů také od prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Nekrolog napsal Karel Čapek.

„Tvrdě dotkl se osud našeho města. V práci – jak žil, tak i padl náš starosta, pan Tomáš Baťa. Zlín vzpomíná vděčně zásluh svého budovatele. Vytrváme všichni v práci a v díle svého vůdce budeme pokračovat,“ napsala Městská rada a Zastupitelstvo města Zlína před 88 lety na parte Tomáše Bati.

Obuvnickému řemeslu se Tomáš Baťa vyučil u svého otce. V roce 1894 ještě se starším bratrem Antonínem a sestrou Annou založili ve Zlíně vlastní obuvnický závod. Po předčasné smrti Antonína v roce 1908 se Tomáš stal majoritním vlastníkem firmy.

Tomáš Baťa začal zavádět moderní metody řízení a organizace práce. V podniku zavedl vysoce efektivní pásovou výrobu, mohutně investoval do propagace a své zaměstnance motivoval příslibem podílu na zisku. Díky tomu udělal Baťa během 30. let ze své firmy největšího světového exportéra obuvi.

autoři: Roman Verner , Ondřej Strachota | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio