Poznáte nebezpečný jez? U některých jsou varovné cedule, u jiných to musíte posoudit sami

11. srpen 2020

Vodáci i plavci často podcení nebo nepoznají nebezpečný jez. Nebezpečné mohou být i ty neoznačené. 

Ve Zlínském kraji jsou stojany s varovnými cedulemi, bezpečnostními lany a podkovami u osmi nebezpečných jezů. Je to například jez v Hovězí nebo splav u kempu v Dolní Bečvě. Další jezy a splavy se pak stávají nebezpečnými při zvýšené hladině vody.

Čtěte také

"Jsou jezy, kde se u nízkých stavů vody dá bezpečně koupat. Stačí ale, že se zvedne hladina vody o tři až pět centimetrů, a už tam vzniká vír, který člověka sráží pod jez,” vysvětluje Libor Kopeček, který vede výcvikové kurzy vodáků.

Základní pravidlo podle něj je, že u všech jezů by měl vodák zastavit a podívat se, jak voda vypadá a kde může sjet. Označené jezy by pak neměl sjíždět vůbec.

Záchranné prvky instaluje u jezů ve Zlínském kraji Povodí Moravy. Spolu s varovnými cedulemi jsou to pěnové podkovy a třicetimetrová lana. Instalace u jednoho jezu přijde na pět tisíc korun.

Tyto záchranné prvky jsou bohužel častým terčem zlodějů a ničí je i vandalové. Proto se několikrát do roka doplňují a vodohospodáři je také preventivně natírají černou mazlavou barvou. “Záchranné prvky pak už nevypadají krásně a nově. Tím se stávají méně lákavé pro zloděje. Jsou ale plně funkční dál,” říká mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související