Petr Sládek: Pořád více spoléháme na pomoc druhých, než abychom o své zdraví pečovali sami

28. duben 2019 08:43

Nemocnice v našem regionu i celé republice se potýkají s nedostatkem zdravotnického personálu. O možných příčinách a řešení diskutovali hosté pořadu Den ve Zlínském kraji.

Česká republika se dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotnického personálu. Jednou z výjimek je nemocnice v Uherském Hradišti, která má momentálně zdravotníků dostatek. Přesto se ani tomuto zařízení personální těžkosti nevyhnuly. Nedávno muselo vedení nemocnice uzavřít pohotovost ORL, protože daly výpověď dvě lékařky. Tomuto tématu jsme věnovali i rozhovor v pořadu Den ve Zlínském kraji. Ředitel uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek míní, že dostupnost lékařské péče v Česku vede k jejímu nadužívání.

Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice

„Procestoval jsem hodně světa a vím, že to tak je, u nás. Pokud máme hodně nadužívanou zdravotní péči, potřebujeme mít hodně zdravotnických zařízení. Jsme stát, který má jen určitou velikost a na ten počet zdravotnických zařízení nemůžeme mít dostatek personálu. Takže ta spirála je taková. Pokud by došlo k tomu, že by ta péče se nadužívala méně, můžeme mít méně zdravotnických zařízení a v těch méně zdravotnických zařízeních můžeme mít dostatek kvalifikovaného personálu. Myslím si, že víc spoléháme na někoho druhého, než to, že bychom se o to svoje zdraví starali sami. Ve světě je to korigováno tím, že lidé, když přicházejí k lékaři, nebo přicházejí do zdravotnického zařízení, tak je to stojí nějaké prostředky. Byť jsou pojištěni, tak mají nějakou spoluúčast, kterou my v podstatě nemáme. U nás český nebo moravský pacient se dostane k péči, která je naprosto světová a nestojí ho to vůbec nic. Je to úžasné, ale dlouhodobě je to neudržitelné,“ vysvětlil Petr Sládek.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiosouboru v článku.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související