Park kolem zlínského zámku čeká obnova, v soutěži už byl vybrán návrh

15. prosinec 2023 15:26

Zlín vybral architekty pro revitalizaci parku Svobody v centru Zlína. Vítězem krajinářsko - architektonické soutěže je pražské studio Loom on the Moon.

Park Svobody kolem zlínského zámku v centru města čeká obnova s plánovanými náklady 90 milionů korun. Na její realizaci vyhlásilo město soutěž, do které se přihlásilo pět účastníků z Česka a Slovenska. Odborná porota složená z předních českých krajinářů, architektů a zástupců města, vybrala jako nejlepší návrh autorů z pražského studia Loom on the Moon.

Vítězný návrh podle ní respektuje současný charakter parku, zachovává jeho atmosféru a směřuje k využití prostoru kolem zámku. Odkazuje rovněž na uměleckou instalaci Zlínská zrcadla, která byla do parku umístěna při příležitosti 700. výročí od první písemné zmínky o Zlínu, a jejímž autorem je také Loom on the Moon.

Soutěžní návrhy budou pro veřejnost vystaveny od pondělí 8. ledna 2024 v pasáži Zlatého jablka.

Vyjádření Kanceláře architekta města Zlína k vítěznému návrhu Loom on the Moon:

"Vítězný návrh zachovává atmosféru krajinářského parku a dále ji rozvíjí. Odkazuje k instalovaným zrcadlům a pracuje s motivem ostrovů a souostroví zeleně, mezi kterými lze procházet po nově navržených trasách doplněných o drobné umělecké intervence. Zároveň návrh zachovává možnost průchodu parkem hlavními dosavadními směry.
Návrh dále svobodně pracuje se zpevněnými plochami, které mění svůj charakter jak před východním, tak i před západním průčelím zámku. Při západním průčelí je navržena výsadba nových dřevin tak, aby bylo dosaženo větší intimity prostoru v místě, které je nyní využíváno k parkování vozidel. S těmi se naopak v parku dále nepočítá. Zachována by měla být pouze nejnutnější parkovací stání pro dopravní obsluhu a osoby se zdravotním tělesným postižením. S kácením se počítá jen minimálně, především v nezbytně nutných případech a v případě dřevin s malou perspektivou dalšího růstu (nízká vitalita, zastínění apod.). Výraznější změny se dají očekávat v keřovém patře.
Mezi budovami zámku a bývalého soudu je navržena trojice vodních prvků. V těchto místech by se také měla odehrávat většina v parku pořádaných kulturních akcí. Zpevněné plochy jsou v celém parku dominantně navrženy jako mlatové, částečně z protiskluzového kartáčovaného betonu.
Vítězný návrh se věnuje také rozhraní parku a ulice Bartošovy, kde vytváří prostor pro umístění restaurační zahrádky."

 

Město Zlín zváží doporučení poroty a vznese požadavky na dílčí úpravy návrhu tak, aby uspořádání parku vyhovovalo plánovanému provozu i budoucímu využití zámku. Teprve poté dojde k dopracování architektonické studie, která bude podkladem pro přípravné a projekční práce. Na základě požadavků města Zlína může dojít ke změnám návrhu.

Spustit audio

Související