Oprava Velkého kina ve Zlíně může spolykat půl miliardy korun. Budova by se měla vrátit k původní podobě

15. červenec 2018

Významná budova z baťovské éry, Velké kino ve Zlíně, je už dva roky zavřené kvůli porušené statice.

Radnice chystá jeho opravu a do podzimu chce vypsat architektonickou soutěž.

V ideálním případě by práce mohly skončit v průběhu roku 2020.  Náměstek primátora Jiří Korec /ANO/ uvedl, že nyní se řeší, jak soutěž vypsat.

Uvedl, že celou rekonstrukci řeší Zlín s památkáři. „Našli jsme shodu. Nosná konstrukce je ve velmi špatném stavu, chceme ji ale co nejvíce zachovat,“ uvedl Korec.

Dodal, že město chce, aby se podoba kina vrátila do té původní ze třicátých let, tedy bez později postavených přístaveb. Korec také uvedl, že by měla zůstat kapacita, kterou bylo tisíc sedadel.

Funkcionalistickou stavbu architekta Františka Lydie Gahury nechala v roce 1932 postavit firma Baťa, původně jako provizórium. I díky tomu při stavbě byla použita unikátní svařovaná ocelová konstrukce, v takovém rozsahu vůbec poprvé na území tehdejšího Československa. Budova je od roku 2001 chráněna jako kulturní památka. Původní kapacita sálu kina převyšovala 2 500 míst, jednalo se o první objekt kulturní vybavenosti ve Zlíně určený pro masovější návštěvy. Svou ohromnou kapacitou se stalo největším předválečným kinem v Československu.

Rekonstrukci kina by podle odhadů měla stát půl miliardy korun. „Když sáhnete do těchto staveb, musíte počítat s tím, že může být všechno jinak,“ řekl Korec. 

V části kina nově vznikne muzeum kinematografie. Dvě stovky exponátů věnuje Národní technické muzeum v Praze. Podle zástupkyně ředitele této instituce Michaely Hrubé budou některé předměty raritní.

„Podobné muzeum zatím v Česku není. Měly by tam být exponáty jak z přípravy, tak natáčení filmu,“ uvedla Hrubá. Expozice by se měla věnovat i zlínské kinematografii. V expozici by mělo být na dvě sta předmětů.

„Jsme rádi, že tato dohoda vznikla. Chceme, aby kino bylo živé, hledáme i další možnosti, jak sál využít,“ řekl Korec.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související