Od začátku září 2023 musí sportovci platit za využívání městského Stadionu mládeže ve Zlíně

11. září 2023 16:00

Zlíňané od září nově zaplatí za sportování na městském Stadionu mládeže. Týká se to nejen organizovaných klubů, které plochu pravidelně využívají, ale i jednotlivců, kteří by si chtěli na stadionu třeba zaběhat.

Zlínský atletický ovál zpoplatnil vstup na stadion. Radnice podle vyjáření Jany Bazelové z hnutí ANO, která je odpovědná za oblast mládeže, tělovýchovy a sportu, tento krok vysvětluje: „Provoz tohoto sportoviště stojí 4 miliony ročně. Dělal se tu nový povrch, nové osvětlení, musí tam být správce a i údržba něco stojí. Takže i město se musí chovat jako správný hospodář.“

Platba pro organizace

Sportovní organizace zatím budou platit jen za pořádané závody. Podle ceníku jedna dráha nebo jeden sektor na jednu hodinu stojí sto korun. Zlínský atletický klub má například naplánované na podzim 4 sportovní mítinky a při tomto ceníku se podle slov předsedy klubu Lukáše Vojtka dostávají k částce 80 až 100 tisíc korun, což je drastický zásah do rozpočtu spolku, který se stará o 500 dětí. Podobně jsou na tom zlínští ragbisté. Město už organizacím slíbilo pomoc.

Veřejnost a školy

Stadion mládeže využívá také veřejnost - má tam vstup hodinu ráno a dvě hodiny odpoledne. Lidé nově zaplatí za vstup na stadion 100 korun. Zajímavé je srovnání například s městskými lázněmi, kde je hodinové vstupné 80 korun.

Stadion využívají pro výuku tělocviku i školy. Také pro ně bude nově stát jedna vyučovací hodina 100 korun.

Jak jsou zpoplatněna ostatní venkovní atletická sportoviště ve Zlínském kraji? To zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová a přináší je v souhrnném přehledu.

Spustit audio

Související