Od osmi do pětaosmdesáti let. Dvě stovky turistů putují po Valašsku, ujdou přes 120 kilometrů

Na setkání se sjíždějí turisté pravidelně každý rok, trasy Valašskem ale vedou pokaždé jinudy.

Přes dvě stovky výletníků se sjely do Vsetína na Mezinárodní týden turistiky na Valašsku. Na akci tradičně přijíždí nejen z Česka a Slovenska, ale i Polska, Německa nebo dokonce až Nizozemska.

Nejmladším účastníkům je kolem osmi let a nejstarším přes pětaosmdesát. Za týden ujdou na dlouhých trasách i přes sto dvacet kilometrů.  A neodradilo je ani nepříznivé počasí.

Pulčiny, Brumovský hrad i výlet na Sulovské skály. Ale také muzea a další pamětihodnosti. To vše bylo v programu turistického srazu.

Barvy už nebudou zářit, podoba se vrací k roku 1925. Maměnka a Libušín budou vypadat jinak

Stavba nového Libušína

Obnovená chata Libušín na Pustevnách nebude zářit barvami tolik jako před požárem před čtyřmi lety.

Turisté se také zúčastnili oslavy devadesáti let otevření turistické chaty Vsacký Cáb a sto třiceti let od založení Českého klubu turistů

Chatu Vsacký Cáb nechal postavit a otevřel jako útulnu vsetínský lékárník Karel Puszkailer, který byl také spoluzakladatelem Klubu československých turistů.

Její slavnostní otevření se v roce 1928 uskutečnilo v rámci oslav desátého výročí samostatnosti Československé republiky a čtyřiceti let Klubu českých turistů v pátek 29. června. Zároveň s otevřením útulny byla vztyčena státní vlajka na kamenné mohyle na nejvyšším bodu hory Cáb.

Chata Vsacký Cáb
autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související