Nová krajská nemocnice má být ve Zlíně - Malenovicích. Stát bude až šest miliard korun

27. srpen 2018 11:46

Kraj chce pro nemocnici v Malenovicích koupit pět hektarů, pozemek by tedy měl stát asi 100 milionů korun. Téměř sto let starý areál současné nemocnice Tomáše Bati už podle radních není ekonomické rekonstruovat. 

Zlínský kraj chce postavit novou krajskou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích.

Stavba by mohla začít za dva roky, stát by měla pět až šest miliard korun.

Areál Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) je podle vedení hejtmanství už zastaralý a opravy jsou drahé.

Krajské nemocnice ve Zlíně, Hradišti, Vsetíně i Kroměříži jsou v zisku. Problém je miliarda dluhů z minulosti

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Loňský zisk čtyř nemocnic zřizovaných Zlínským krajem by měl přesáhnout 100 milionů korun, všechny nemocnice byly v zisku.

V Malenovicích by vznikl takzvaný monoblok, který by byl pohodlnější pro pacienty i personál nemocnice. 

Monoblok by měl stát mezi bytovou zástavbou a obchodním centrem na kraji Malenovic.

Vedení kraje bude nyní jednat s majiteli pozemků v Malenovicích, kterých je pět desítek. Obvyklá cena se v lokalitě se pohybuje kolem 2000 korun za metr čtvereční.

Kraj chce pro nemocnici koupit pět hektarů, pozemek by tedy měl stát asi 100 milionů korun. O záměru však budou ještě rozhodovat krajští zastupitelé.

Pokud jednání o výstavbě v Malenovicích nedopadnou dobře, bude se muset s mnoha omezeními stavět v areálu nemocnice. Podle koncepce z roku 2013 by rekonstrukce pavilonů trvala 12 let a náklady by byly pět miliard korun. Musely by se zbourat některé budovy a po dobu výstavby by se musela některá oddělení přestěhovat do jiných nemocnic v kraji.

Stavba monobloku v Malenovicích by prakticky znamenala zánik současného areálu nemocnice. Mohly by tam zůstat některé neurgentní provozy či LDN, uvedl hejtman Jiří Čunek (KDU - ČSL). O případném využití areálu by se podle něj teprve jednalo, možná je například po dohodě s městem bytová výstavba. 

Za první letošní pololetí hospodařila Krajská nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně se ziskem 22,073 milionu korun, Kroměřížská nemocnice vykázala zisk 11,860 milionu, Uherskohradišťská nemocnice 44,610 milionu a Vsetínská nemocnice 14,490 milionu

autor: rv
Spustit audio

Související