Nelegálně do Česka vstupují převážně syrští migranti. Nejsme pro ně cílovou zemí, chtějí se dostat na západ, říká náměstek pro vnější službu Bohdan Varyš

20. listopad 2023 15:07

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl Bohdan Varyš, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje pro vnější službu. Tématem byla situace na česko-slovenských hranicích.

Zlínský kraj se jako příhraniční region potýká s nelegální migrací. Situace začala být vážná už loni (2022), kdy zaznamenali zlínští cizinečtí policisté enormní nárůst počtu nelegálních migrantů. Vláda tehdy dočasně zavedla kontroly na hranicích. Letos začátkem října pak Česko na hranici se Slovenskem namátkové kontroly obnovilo.

Kdo je typickým nelegálním migrantem? Náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje pro vnější službu Bohdan Varyš k tomu říká: „Nelegálním způsobem na naše území vstupují zpravidla občané Syrské arabské republiky za tím účelem, aby se dostali do západních zemí. Využívají k tomu převaděčů, kterým za to velmi výrazně platí a snaží se dostat přes naše bývalé hraniční přechody ze Slovenska na území našeho státu a potom chtějí pokračovat dál na západ."

Jaký je nejčastější scénář nelegálního překračování slovensko-českých hranic? Co se s migranty a převaděči děje po jejich zadržení? Na tyto a další otázky odpověděl v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje pro vnější službu Bohdan Varyš.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.