Na kole z Kroměříže do Kroměříže. Máme pro vás krásný cyklovýlet podél řeky Moravy i přes přírodní park

Rovina kolem Kroměříže nabízí ideální terén na velmi pěknou a nenáročnou projížďku na kole. Okružní cyklovýlet z města zapsaného v seznamu kulturního dědictví zpátky do něj přes Kvasice, Otrokovice nebo Tlumačov vás provede podél řeky Moravy a ukáže třeba krásnou přírodu v okolí Záhlinic. 

Možností jak si vyrazit na kole z Kroměříže je celá řada. My vám tentokrát představíme okružní trasu, na kterou se můžete napojit v kterémkoli jejím místě. Vede z Kroměříže kolem řeky Moravy přes Kvasice na kraj Otrokovic, dál pokračuje do Tlumačova a ze Záhlinic vede zpátky do výchozího místa, což je asi 36 kilometrů. 

Ve městě s Arcibiskupským zámkem, Podzámeckou a Květnou zahradou jízda začíná u mostu přes řeku Moravu. Odtud pojedete po Erbenově náměstí po cyklostezce číslo 4 zvané Moravská stezka. Ta vede kolem kroměřížského letiště a po okraji lužního lesa míří do Kvasic. 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Tam je potřeba si dát trochu pozor, neboť se trasa přechází na mostě přes frekventovanou silnici na opačný břeh, odkud cyklostezka pokračuje až na okraj města Otrokovice k Bělovskému jezu. Za mostem zvolte odbočku vlevo na cyklotrasu 5181, která vede po místní silnici do Tlumačova.

Nejprve projedete okolo vodárny, kousek kolem dálnice, nakonec podél železniční tratě do Záhlinic. Ty jsou místní částí Hulína. Jakmile spatříte dvojici historických továrních komínů patřících tamější sladovně, přejeďte koleje kolmo doleva a přes hlavní silnice zamiřte přímo k Záhlinickým rybníkům. 

Více o přírodním parku Záhlinické rybníky, přírodě i mnoha druzích ptáků, které tam můžete potkat, najde zde. Mezi rybníky vede jediná asfaltová cesta, takže i přes absenci značení se nemůžete ztratit. Následně se napojíte na naučnou stezku Zámeček a ta vás dovede až k okraji Kroměříže do lokality Dolní zahrady. Odtud se proti proudu řeky Moravy vrátíte do výchozího bodu. 

Lokace: Kroměřížsko 
Délka trasy: 36 km 
Náročnost: nenáročná 

Spustit audio

Související