My jsme Valaši. V Moravských dětech zpívají mladí divadelníci z Lípy

7. květen 2018

Tento týden můžete ve vysílání poslouchat písničky děvčat a chlapců z Divadla Lípa Junior

Loni mladí divadelníci začali zkoušet hru s vlastním scénářem My jsme Valaši. A letos v dubnu měla hra premiéru. „Nejtěžší bylo valašské nářečí. Děti nevěděly, o čem vlastně mluví,“ vysvětluje vedoucí souboru Hana Váňová.

Mladí ochotníci se poprvé sešli na začátku roku 2015 v místní sokolovně. Začali pohádkou Dva tovaryši. Po představení byli malí ochotníci slavnostně pasováni do řad divadelníků.

Další hra v pořadí O líné babičce měla premiéru v nové sokolovně. V červnu 2016 se soubor s touto hrou zúčastnil Hvozdenského měšce, kde se umístili na druhém místě. „Získali jsme cenu za nejlepší výtvarné zpracování a cenu dospělého diváka,“ říká Hana Váňová.

Písničky ochotníků z Lípy zazní krátce před sedmou nebo potom v odpolední repríze pár minut před 14 hodinou.

Moravské děti Českého rozhlasu Zlín je projekt, kdy redaktoři jezdí do základních a středních škol kraje a natáčejí s dětmi písničky, rozhovory a přání. Školy se mohou hlásit na zlin@rozhlas.cz nebo přímo do redakce na adresu Český rozhlas Zlín, Osvoboditelů 187, Zlín, 760 01

Od začátku listopadu už zpívaly ve vysílání děti z osmi škol z Nivnice, Vlčnova, Uherského Brodu, Zlína, Otrokovic, Medlovic nebo Fryštáku.

autor: Saskia Mišová

Související