Marie Terezie přinesla šest milionů. Zlínsko se vrací na filmovou mapu

18. leden 2018

Mezinárodní projekt Marie Terezie, jehož větší část se natáčela v Kroměříži, ale také filmy Metanol nebo Úsměvy smutných mužů. Zlínsko se pro filmaře znovu stává dobrou adresou.

Nezisková organizace Filmová kancelář, která do kraje láká štáby, vznikla právě před rokem. Jejím cílem je znovu dostat na východní Moravu filmaře a zajistit jim vše potřebné pro práci.

„S žádostí o konzultaci se na nás obrátili zástupci 40 filmových projektů,“ uvedla vedoucí zlínské Filmové kanceláře Magdalena Hladká.

A prvním projektem, na kterém se Filmová kancelář podílela, byl úspěšný dvoudílný televizní film Marie Terezie.

Film vznikl v koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních stanic a pod vedením hollywoodského režiséra, v USA žijícího Rakušana Roberta Dornhelma. Slovenská televize potvrdila, že šlo o nejsledovanější program od roku 2015. A V Česku film sledovalo přes dva miliony lidí.

Stočlenný štáb strávil v Kroměříži 18 dnů a utratil zde téměř šest milionů korun. „Propojovali jsme filmaře s městem Kroměříž,“ uvedla Hladká s tím, že šlo třeba o spolupráci při záboru prostranství nebo s policií a zdravotníky.

Kancelář už také spolupracovala na filmu Úsměvy smutných mužů nebo projektu České televize Metanol. „Obrací se na nás i další filmaři jak ze Zlína, tak třeba filmových škol v Písku a Praze,“ dodala Hladká.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související