Lidé už na horách nebloudí. Přibývá ale úrazů, říká šéf beskydské Horské služby

11. leden 2018

Beskydy jsou dostupné a vyhledávané hory a to se projevuje i na počtu úrazů. Náčelník Horské služby Radim Pavlica potvrzuje, že kromě návštěvnosti mají zvýšený počet úrazů na svědomí i adrenalinové sporty.  

Na konci loňského roku tak třeba záchranáři pomáhali paraglidistovi, který kvůli silnému větru uvízl v koruně stromu pod vrcholkem Prašivé.

Nebyl to jediný podobný případ. Záchranáři vyjížděli i k situacím, kdy lidé přecenili svoje síly a třeba při výstupu na Lysou horu je postihly zdravotní obtíže. Podle Pavlici se lidé často nechají překvapit počasím. 

Lidé do hor jezdí často

„Zatímco dříve jsme měli 50 až 80 výjezdů kvůli různým zraněním, tak nyní je to 300 až 400 výjezdů. A to je výrazný nárůst,“ říká Pavlica.

A úrazů přibývá jak v letní, tak v zimní sezoně. „Beskydy jsou dostupné hory, lidé nemusí jezdit daleko. A to se projevuje i na návštěvnosti i v nárůstu zranění,“ dodává náčelník Horské služby Beskydy.

Podle Radima Pavlici byl za poslední dobu nejkurioznější případ ženy, která při týdenním pobytu zranila třikrát. „Měla dva úrazy hlavy při jízdě na vleku. A poslední den pobytu si zranila koleno,“ říká Pavlica.

Na rozdíl od rostoucího počtu zranění nemá beskydská horská služba tolik práce s pátráním po lidech. Ti se i kvůli moderní technice ztrácí méně než dříve. Lidé se tak umí v terénu poměrně dobře orientovat.

Vrtulník pomáhá

Existují ale výjimky. Loni tak v Beskydech zahynuli tři houbaři, kteří v nepřístupném terénu ztratili orientaci.

Radim Pavlica si pochvaluje i možnost využívat záchranářských vrtulník, který startuje z Ostravy.

„Na úroveň Zlínského kraje se dostane za dvacet minut. Zranění lidé jsou tak nejpozději do hodiny ve specializovaném centru. To by se při pozemní dopravě nedalo stihnout,“ dodává Pavlica.

Beskydy z Jurkovičovy rozhledny
autoři: Tomáš Fránek , Andrea Kratinová

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.