Kroměříž, přezdívaná Hanácké Athény, nejsou jen „zahrada“. Plná historických skvostů, kam se jen podíváte

Uličky, náměstí, kostely, bohatá kultura a umění – to je Kroměříž. To dává městu s téměř devítisetletou historií neopakovatelný ráz. Objevte jeho památky.

Kroměříž je městem s bohatou historií a unikátními památkami. Figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO, říká se jí Hanácké Athény a je to jedno z mých nejoblíbenějších míst. Zamilovala jsem si ho už během studií. O historii města jsem toho tenkrát moc nevěděla, přesto jsem v něm cítila něco mimořádného, ani jsem to nedokázala pojmenovat. Teď už vím, byl to génius loci a vnímám ho i dnes. Stačí pobýt několik minut třeba na Velkém náměstí.

Po zámku a zahradách je to další působivé místo s dlouhou historií.

Velké náměstí existuje od druhé poloviny 13. století. Založil ho olomoucký biskup Bruno ze Schauenburgu. Uprostřed je kašna ze 17. století, byla součástí městského vodovodního systému. Vedle ní je o něco mladší barokní morový sloup. Prostor, na kterém se vždycky konaly trhy a jarmarky, patří do Městské památkové rezervace.

Budova gymnázia v Kroměříži

Ze čtyř stran ho lemuje několik desítek měšťanských domů. Většina z nich má podloubí, to je specifický znak kroměřížského Velkého náměstí. Jsou z období renesance a baroka. Všechny památkově chráněné domy nestihnu popsat, ale vyberu alespoň ty nej.

Radnice, podle historiků nejvýznamnější stavba. Je to nárožní budova s podloubím. Stavěla se už ve 12. století. Původně měla jedno patro, od 19. století má dvě. Má taky předsazenou 40 m vysokou věž s kamenným ochozem.

Vzpomínám se, že tam trubači hrávali skladby kroměřížského skladatele Pavla Josefa Vejvanovského a v minulosti odtamtud vytruboval hlásný čas. Na věži jsou hodiny ze 17 století. Horní ciferník ukazuje hodiny, spodní minuty. Působivé je venkovní dvoustranné schodiště, scházejí po něm novomanželé po svatebním obřadu.

Čtěte také

Na západní straně Velkého náměstí je Dům U Černého orla. Patří mezi nejzachovalejší měšťanské domy. Pochází z konce 15. století. Bydleli v něm úředníci biskupského dvora, v 18. století byl sídlem stejnojmenné lékárny. Dnes je v něm hotel a pivovar.

Na severní straně je třeba Babirádovský dům, má výrazně zdobenou okrovou fasádu, ale nemá podloubí. Je na něm nápis Zrcadlové bludiště. V minulosti ho vlastnili řemeslničtí mistři. V roce 1848, v době konání Kroměřížského sněmu, v něm bydlel předseda vlády kníže Felix Schwarzenberg. Na Velkém náměstí je i Vejvanovského dům, říká se mu Minikátorský. Dvorní kapelník a skladatel biskupství ho vlastnil v 17. století.

Na mnoha budovách jsou pamětní desky s informacemi o jejich původu nebo majitelích. Tak je při procházce pohádkovou Kroměříží nepřehlédněte.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.