Kraj chce peníze na „novou“ nemocnici ve Zlíně. Babiš nabízí třetinu za čtyř miliard

5. březen 2018 15:15

Výstavba nového centrálního příjmu s interním oddělením má stát asi čtyři miliardy korun. Zatím není jasné, kde vlastně bude nová nemocnice stát.

Nemocnici dnes navštívil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s dalšími ministry. Babiš žádnou konkrétní podporu projektu neslíbil, třetinu by však podle něj mohl dát stát, další třetinu kraj a poslední část město.

"To by bylo fér," uvedl Babiš. Kraj však prozatím neví, kde bude objekt stát. Podle Čunka zatím není jisté, zda se objekt, který by byl v podstatě novou nemocnicí, vejde do areálu krajského zařízení.

Operace třeba ve Zlíně, rehabilitace zase v Uherském Hradišti. Pacienti v kraji budou cestovat mezi nemocnicemi

02727923.jpeg

Místo pro novou nemocnici ve Zlíně vybírá kraj ze tří lokalit přímo ve městě. Stěhování do Holešova reálné není. A lidé si budou muset zvyknout na to, že budou operováni v jedné z krajských nemocnic, ale rehabilitaci dostanou po převozu o třicet kilometrů dál v jiném zdravotnickém zařízení.

Kraj proto již dříve nevyloučil možnost, že by jej postavil někde jinde. Dnes Čunek řekl, že jasno by mělo být do čtyř měsíců.

Hejtman už dříve ve vysílání Českého rozhlasu Zlín potvrdil, že místo se nyní vybírá ze tří míst přímo v krajském městě. A jednou z variant je i stavba v současném areálu nemocnice.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) dnes ČTK při návštěvě nemocnice řekl, že se o podpoře bude jednat.

"Monoblok je beze sporu obecně výhodnější z hlediska logistiky a provozních nákladů. Jestli ten areál nelze dále rozšiřovat a zlínská nemocnice má být tou centrální nemocnicí v rámci Zlínského kraje a má se rozvíjet a má to být plnooborová nemocnice, pokud má areál svá omezení, tak dává logiku, aby byl projekt uskutečněn," uvedl Vojtěch.

Peníze vláda slíbila v Kroměříži. Kroměřížská nemocnice dostane podle Babiše peníze na nákup magnetické rezonance. Nemocnici se zřejmě nepodaří získat potřebných dvacet pět milionů korun z evropských peněz. Technologii ale musí koupit letos, kdy skončí povolení přístrojové komise.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související