Kdo v Kroměříži koupí, neprohloupí. Podívejte se, jak se nakupovalo za první republiky

Obchodování v době první republiky mapuje interaktivní výstava nazvaná Ten kdo koupí, neprohloupí!. Výstava je k vidění v Muzeu Kroměřížska.

Ukazuje například koloniál, hokynářství a kramářství. Jak připomněla autorka výstavy Sylvie Pitruzzello, nejluxusnější zboží nabízel v období mezi dvěma světovými válkami koloniál.

Ať už šlo o cizokrajné ovoce nebo nejrůznější cukrovinky. Koloniály měly navíc otevřeno denně. "Začínali od páté hodiny ranní, to se chystalo a naváželo zboží. Většinou tam trávili čas až do té 21. hodiny. Takže opravdu dlouhá pracovní doba. To, že jsou dnes obchody otevřené permanentně, není nic nového," uvedla Pitruzzello.

20180424_080243_resized.jpg

Jednotlivé exponáty pocházejí ze sbírek českých a moravských muzeí a od soukromých sběratelů. Návštěvníci si budou moci prohlédnout například zhruba sto let starou pokladnu, historický stroj na výrobu zmrzliny nebo štípací kleště na cukrovou homoli.

20180424_080330_resized.jpg

Výstava obsahuje i řadu interaktivních prvků. Díky nim se zájemci budou moci vžít do role prodavače v koloniálu, na výročních trzích a v trafice.

autor: pes

Související