Jsou smlouvy platné nebo ne? Boj o pitnou vodu na Zlínsku bude řešit další soud

25. leden 2018 16:05

Boj o pitnou vodu na Zlínsku bude řešit další soud. Společnost Vodovody a kanalizace Zlín, ve které mají podíl města na Zlínsku, totiž zažalovala firmu Moravská vodárenská, jejíž vlastníkem je francouzský koncern Veolia.

Jde o spor, který se vleče už čtrnáct let. Politici totiž podle názoru Krajského soudu v Brně i Vrchního soudu v Olomouci prodali vodní hospodářství v regionu nemravným způsobem.

Města a obce včetně Zlína si podle smluv ponechaly v majetku jen potrubí. To pronajaly společnosti vlastněné francouzskou Veolií. Ta se stará o dodávky vody a nechá si za to od lidí zaplatit.

Nejde o žádné drobné

A rozhodně nejde o malé peníze. Smlouva s Veolií je uzavřená až do roku 2034 a každý rok generuje zisk pro koncern v řádech desítek milionů korun. Od roku 2004, kdy Veolia na Zlínsko nastoupila, vyrostl její nasčítaný zisk na téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Cílem nové žaloby ze strany Vodovodů a kanalizací je definitivně zjistit, zda je současný model, na jejímž základě Moravská vodárenská provozuje vodárenskou infrastrukturu na Zlínsku, platný či neplatný.

„Aktivně vstupujeme do soudních sporů vedených o provozování,“ uvedl předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Zlín Svatopluk Březík v materiálu, který poskytnul městu Zlínu.

Vraťte firmu zpět

Podle právního názoru společnosti je smlouva o prodeji Moravské vodárenské neplatná. A podnik by se tak měl vrátit do rukou měst a obcí na Zlínsku. K vrácení podniku vyzval i zlínský magistrát.

Moravská vodárenská to však již dříve odmítla, podle ní k tomu není důvod, dokud o platnosti, či neplatnosti smluv nerozhodne soud. "Jsme si jisti, že smlouvy jsou platné," uvedl pro ČTK generální ředitel Moravské vodarenské Martin Bernard.

Zrušení platnosti smluv, na jejichž základě byl provozní model zaveden, se totiž domáhají také města Otrokovice a Fryšták. Zlínský okresní soud by se jejich žalobou měl znovu zabývat v polovině března.

Ještě před několika lety byla voda na Zlínsku téměř nejdražší v republice, teď se její cena dostává do průměru. Od Nového roku o korunu klesla, i tak zůstává nejdražší ve Zlínském kraji.

Související