Je Velký pátek, den přísného půstu. Velikonoce jsou v nouzovém stavu, mše se slouží online, omezeno je hrkání

10. duben 2020 07:47

Křesťané si dnes, na Velký pátek, připomínají ukřižování Ježíše Krista.

Tento den přísného půstu je pro křesťanstvo připomenutím Kristova utrpení a smrti. Tradičně se na Velký pátek připravují obřady v kostelech na památku Kristova umučení.

Kvůli zákazu shromažďování a karanténě ale letos nebudou moci věřící chodit společně do kostelů a zúčastnit se tradičních bohoslužeb.

Pouze dvojice čtrnáctiletých chlapců se letos postará o tradiční velikonoční hrkání v Drslavicích na Uherskohradišťsku. S dřevěnými klapači poprvé projdou obec včera večer, na další obchůzky vyrazí na Velký pátek a Bílou sobotu.

Kvůli opatřením, která mají zabránit dalšímu šíření nákazy novým typem koronaviru, se k nim letos nebudou přidávat mladší chlapci, řekl dnes ČTK starosta Rostislav Mihel.

Letošní hrkání omezily také další obce ve Zlínském kraji. Například v Lačnově na Vsetínsku se do něj mohou lidé ve stanovené časy zapojit po dobu pěti minut pouze ze své zahrady nebo dvorku. Podobně tomu bude v Kelníkách na Zlínsku, kde obec vyzvala místní, aby se do velikonočního hrkání pustili ze své zahrady, dvora nebo zápraží.

autor: Lukáš Veselý | zdroj: ČTK

Související