Jak udržet hospodu v obci? Dřínov na to jde unikátně, pořídil si obecního hospodského

Hospoda z Dřínova končila kvůli EET. Obec ji koupila a je v zisku

Obecní hospodu má hodně vesnic, ale obecního hospodského málokterá. Dřínov na Kroměřížsku zvolil cestu provozování restaurace hlavně proto, aby nezanikla.

Před rokem hrozilo, že vesnice se čtyřmi sty padesáti obyvateli zůstane bez hospody. Starší majitel nechtěl přejít na systém elektronické evidence tržeb. Obec proto budovu koupila.

Nakonec zavrhla možnost pronájmu a v hospodě denně obsluhují zaměstnanci placení z obecního rozpočtu. Čistý zisk za první rok fungování je čtvrt milionu korun.

Budete ohromeni barokní krásou a nebeským koláčem. Web americké CNN láká do Kroměříže

Květná zahrada v Kroměříži

Cestovatelská část zpravodajského serveru americké televize CNN zařadila Kroměříž mezi jedenáct nejkrásnějších míst v České republice.

„Překvapilo mě, myslel jsem, že zisk bude nižší. Pro nás to znamenala zkušenost, museli jsme se hodně učit,“ uvádí starosta Miroslav Štěpánek (nezávislý). Obecní hospoda je navíc vyloučena z elektronické evidence tržeb.

Obec investovala do budovy přes milion korun a chce si ji nechat minimálně do té doby, než se mu peníze vrátí. „Každé obci bych zachování hospody doporučil,“ dodává starosta.

V hospodě úřaduje dvacetiletý Dominik Hejč. „Požádal mě pan starosta. Už jsem tady rok,“ říká obecní hospodský Hejč. Podle něj nejvíc chodí lidí v pátek, sobotu a v neděli po fotbale.

autor: pes

Související