Experti zjišťují, zda je kroměřížská lávka bezpečná. Lidem uzavřený most komplikuje život

Betonovou lávku přes řeku Moravu v Kroměříži začali zkoumat brněnští vědci.

Betonový most má stejnou konstrukci jako ten, který loni spadl v pražské Tróji. Místní radnice ho proto pro jistotu koncem loňského roku uzavřela. Průzkum zadala odborníkům ze Stavební fakulty VUT Brno.

Jejich úkolem je zjistit, zda je lávka pro chodce bezpečná.

Experti z lávky odebrali vzorky betonu pro laboratorní zkoušky. Podle Klusáčka mají pomoci zjistit množství chloridu, které proniklo do konstrukce lávky a k hlavním nosným lanům. Jasno, zda je lávka bezpečná, by mělo být zhruba do měsíce.

Kvůli uzavření musejí nyní chodci využívat most Karla Rajnocha, který je od ní vzdálen asi 500 metrů. Kroměřížský starosta Jaroslav Němec (ANO) připustil, že jde o značnou komplikaci. "Evidujeme stížnosti občanů, že by ji lávku chtěli otevřít rychleji. My jsme to všechno udělali pro bezpečnost občanů," řekl starosta.

Lávka přes řeku Moravu v Kroměříži

Pokud by diagnostika prokázala, že lávku nelze zprovoznit, je podle něj město připraveno na krizové varianty.

Děti, které přes lávku chodí ze sídliště Oskol na Základní školu Zámoraví, by tak radnice například mohla nechat zdarma převážet autobusy městské hromadné dopravy.

Diagnostika lávky bude stát asi 600 000 korun. Poslední pravidelná prohlídka lávky se uskutečnila v roce 2014, o rok později podstoupila statickou zatěžkávací zkoušku. Lávka byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce činí 63 metrů. V roce 1997 odolala rozsáhlým povodním, bez úhony přežila i záplavy v letech 2006 a 2010.

autor: rv

Související