Expedice Z101 se musí rozdělit. Linda odlétá do bezpečí, Tomáš a George zůstávají v Chartúmu

5. listopad 2021

Expedice Z101 ve speciálu jménem George doputovala zatím po stopách Hanzelky a Zikmunda  do hlavního města Súdánu - Chartúmu. Ten teď ale rozhodně není bezpečným místem. Expedice tak dospěla k zásadnímu rozhodnutí.

Putování Tomáše Vaňourka a Lindy Piknerové s Expedicí Z101 po stopách Hanzelky a Zikmunda se zasekla v súdánském Chartúmu. Od doby, kdy zde proběhl převrat, se situace dosti zdramatizovala. Odpojený internet, zavřené obchody a letiště v Chartúmu donutily členy expedice upustit od naivního optimismu a vzít na vědomí fakt, že situace se vyvíjí skutečně dramaticky.

Čtěte také

Po třech dnech obnovily provoz súdánské airlines Badr, což byla jediná možnost, jak se země dostat. Padlo tedy rozhodnutí, že Linda odjede, aby mohla zajistit komunikaci s partnery, předat veškeré nasbírané materiály médiím a ověřit možnosti dalšího postupu.

Co se poté dělo? Opět máme aktuální reportáž a také možnost znovu nahlédnout do cestovatelského deníku Expedice Z101:

Od té chvíle nastává nekonečný maraton toho, jak se dostat k letence. Ta se musí nakonec koupit na místě, v amerických dolarech a asi 30 minut před odletem. Tomáš na místě zůstal, aby zajistit auto a dokončil rozdělanou práci s tím, že jakmile to bude trochu možné, dojde k přesunu.

„Od sobotních šesti hodin (30. 10. 2021) jsme společně s naším kamarádem na letišti, kam vedla jen jedna přístupová cesta, protože na ostatních byly vysoké zátarasy. Důvod: na tento den byla svolána generální demonstrace, která do ulic vehnala stovky tisíc lidí. Někteří z nich střet se členy vojenských složek nepřežili a podle Tomáše jsou oficiální informace hovořící o třech mrtvých silně zkreslené.“

Linda Piknerová je tedy od neděle 31. října v Česku, Tomáš Vaňourek zůstává v Súdánu a řeší další kroky, především co s Georgem. Oba ale posílají společný vzkaz: „Pokračujeme, s něčím podobným jsme v přípravách počítali.“

A my jsme samozřejmě využili příležitosti a přítomnosti Lindy Piknerové v Česku a zveme ji do vysílání Českého rozhlasu Zlín. Na rozhovor s ní se můžete těšit v úterý 9. listopadu po patnácté hodině.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související