Expedice Z101 byla okolnostmi donucena na chvíli opustit stopy Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda

11. březen 2022

Expedice Z101 nemůže v Africe pokračovat po stopách Zikmunda a Hanzelky, volí tedy novou etapu s pracovním názvem Ostrovní Afrika.

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. Tomáš Vaňourek musel zatím zanechat speciál jménem Georg v Súdánu. Kvůli zapeklité situaci se teď ovšem můžeme dočkat příjemného zpestření Expedice Z101. Ta nás dnes zavede do míst, která mnozí považují za jedno z nejkrásnějších na naší planetě.

Užijte si krásu Seychelských ostrovů v reportáži cestovatele Tomáše Vaňourka a nakoukněte spolu s námi také do cestovatelského deníku Expedice Z101:

„Z hlavního ostrova Mahé jsme se vydali pravidelnou lodní linkou na druhý největší ostrov Praslin, který je bránou také k dalším ostrovům jako je La Digue, Cousin Island či Curieuse Island. Praslin jsme interně začali nazývat pralinka, protože jsme zde objevili na pláži restauraci s vynikajícím beaujolais, které jsme pravidelně konzumovali. Praslin je proslulý především svým Vallée de Mai, což je národní park, zařazený mj. na seznam UNESCO, rozprostírá se na pouhých 20 hektarech, což z něj činí nejmenší lokalitu světového přírodního dědictví UNESCO na světě. Roste zde unikátní endemické palma, která plodí ořechy ve tvaru ženského klína a jedná se o největší semeno ze všech rostlin na světě.

Následoval přesun na okolní ostrovy, z nichž La Digue nás očaroval svými plážemi a také barem, ve kterém jsme objevili místního kluka, který vzpomínal na Radovana Krejčíře, který v tomto baru pravidelně pil a rozdával dolary. Při informaci, že jsme Češi, se barman rozzářil. 

Cousin Island neboli Ptačí ostrov je místem, kde jsme zažili nejvíce komárů ve svém životě. Ani repelent příliš nefungoval a později jsme se dozvěděli, že to je proto, protože tento ostrov má unikátní ekosystém, jehož součástí je právě velké množství komárů. Ovšem fotograficky jsme byli naprosto očarování, protože místní endemické druhy jsme viděli doslova na vzdálenost natažené ruky.“

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související