Do zlínské zoologické zahrady se vrátí jaguáři. Po dvaceti pěti letech

Zlínská zoologická zahrada otevřela v amazonské části areálu expozice pojmenované Guayanas. Jde o expozice, které od loňského podzimu obnovovala.

Jsou v nich nejen původní obyvatelé amazonské oblasti, například opice kotulové, čápi jihoameričtí a papoušci ara, ale také nové druhy, například mravenečníci čtyřprstí, tamaríni pestří nebo tukani bělolící.

Proměna amazonské oblasti nekončí, zahrada letos zahájí přípravu nové expozice o rozloze asi 2500 metrů čtverečních, která ponese jméno Jaguar Trek, řekl dnes novinářům ředitel zahrady Roman Horský.

Jaguáři se do zahrady vrátí po více než 25 letech. "V letošním roce připravíme projektovou část," uvedl ředitel. Od příštího roku začne vznikat nová expozice ve svahu pod tropickou halou. Otevřít by se mohla v roce 2020.

Zahrada v amazonské části areálu od podzimu obnovila vodní plochy, učinila tak také v nedalekém dětském koutku. Při čištění rybníků pracovníci odstranili přes 2300 metrů krychlových bláta a nánosů. Upravili i samotné expozice.

 "Rozhodli jsme se dopřát zvířatům daleko větší prostor a navíc rozšířit kolekci chovaných druhů. Kromě toho některé technické části expozic již pomalu dosluhovaly a bylo nutno je vyměnit. To platí například pro voliéru papoušků ara. Původní dřevěné sloupy jsme nahradili kovovými, voliéru jsme o třetinu zvětšili. Na první prohlídku největší voliéry v ČR pozveme návštěvníky na začátku července," uvedl ředitel.

zdroj: ČTK

Související