Definitivní konec prodejen Enapo. Ze 130 obchodů zůstal už jen jeden v Kroměříži, dluhy jsou půl miliardy korun

3. listopad 2023 04:20

Společnost Rosa Market už provozuje jen jedinou prodejnu Enapo v republice, a to v Kroměříži. 42 obchodů se zavřelo úplně a zaměstnanci přišli o práci.

Prodejny se značkou Enapo definitivně zmizely z českého a moravského trhu. Jejich majitel, kroměřížská společnost Rosa Market, totiž už z původních 130 prodejen provozuje pouze jednu a to právě ve svém areálu v Kroměříži. Českému rozhlasu to potvrdil insolvenční správce Dominik Hart.

Rosa Market kvůli stamilionovým dluhům neměla peníze na nájmy, nákup zboží a platy zaměstnanců. 60 nejziskovějších prodejen proto prodala za více než 45 milionů korun. 42 obchodů ale zavřela úplně a zaměstnance propustila. Nejvíc uzavřených prodejen je ve Zlínském a Jihomoravském kraji. 

Ve Zlínském kraji se tak úplně uzavřely například obchody Enapo v Bánově, Střílkách, Ostrožské Nové Vsi nebo Babicích. Celkem jde na východě Moravy o 16 prodejen, vedení obcí už hledá pro obchody nové provozovatele.

Insolvenční správce Dominik Hart navíc soudu navrhuje vyhlášení konkurzu - tedy prodej veškerého majetku firmy a rozdělení peněz mezi věřitele.

Přezkumné řízení pohledávek věřitelů, kterým Rosa Market dluží půl miliardy korun, bude 15. listopadu u Krajského soudu v Brně. Ten také rozhodne o tom, zda firma skončí v konkurzu.

Spustit audio

Související