To by bylo krásné pracoviště, myslela si. Vedoucí infocentra na Soláni Alena Vašutová si plní svůj sen

Ročně pořádá na třicet akcí pro tisíce lidí, odhrnuje sníh nebo zatápí v kamnech. Vedoucí infocentra Zvonice na Soláni Alena Vašutová dělá vše pro spokojenost turistů.

Žena, která pochází a bydlí ve Velkých Karlovicích, si přitom nemyslela, že bude někdy v infocentru pracovat. „Když jsme šli kolem s manželem, tak jsem si říkala, že by to bylo krásné pracoviště,“ vzpomínala Vašutová v pořadu Vesele a Vážně o víkendu. A přání se jí splnilo.

Vašutová v infocentru na Soláni pracuje už deset let, osm let je jeho vedoucí. „Nastoupila jsme v roce 2008 na brigádu, pak na půl úvazku a nakonec na celý úvazek. Je to práce, která vás musí bavit, je to náročné,“ vysvětluje.

Za rok přijde do Zvonice na 75 tisíc lidí. „V létě je to 400 až 500 lidí denně,“ říká Alena Vašutová. Ročně se ve Zvonici uskuteční na třicet různých akcí.

Jde o výstavy, koncerty, oblíbené sochařské sympozium a malířskou školu, ale i svatby. „Soláň je nádherné, magické místo, na všechny působí velice pozitivně," říká Alena Vašutová.

Alena Vašutová

Práce v infocentru přitom není jenom o pořádání akcí a podávání informací turistům. „Někdy den zahajujeme odhazováním sněhu, zatápěním v kamnech. A důležité je být příjemný k lidem, usmívat se na ně,“ dodává Alena Vašutová.

Ta byla za loňský rok zvolena Srdcařkou cestovního ruchu Zlínského kraje. „Sama bych to nedokázala. Máme výborný kolektiv,“ říká žena, která relaxuje s vnoučaty a hraním volejbalu.

Soláň je jeden z nejznámějších vrchů Hostýnsko-vsetínské hornatiny. Přezdívá se mu Valašský Olymp. Je oblíbeným místem pro vycházky, turistiku nebo lyžování. Zvonice byla pod jeho vrcholkem otevřena 18. listopadu 2006. Od té doby hostila na 400 kulturních akcí.

kříž pod Soláněm

Související