Bez cigaret i alkoholu a cvičení v Sokole. Růžena Malinová z Valašského Meziříčí má 103 let

22. květen 2020 11:44

Seniorka ráda sleduje vědomostní pořady v televizi

Nejstarší obyvatelka Valašského Meziříčí Růžena Malinová oslavila v neděli 17. května 103. narozeniny. Řadu let byla ředitelkou zvláštní školy v nedalekém Rožnově pod Radhoštěm.

Dnes paní Malinové dělají radost a zároveň se o ni starají vnoučata Ondřej a Jana, o rozptýlení nemá nouzi zejména díky pravnoučatům Matyášovi a Viole, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš.

Seniorka ráda sleduje vědomostní pořady v televizi. Za vysokým věkem stojí podle ní skutečnost, že celý život nepila alkohol a nekouřila.

"To je hodně důležité. Také jsem se od malička pohybovala na čerstvém vzduchu a od útlých dětských let byla v Sokole, už v pěti letech jsem zde hrála divadlo," uvedla seniorka, které k narozeninám pogratulovali starosta Robert Stržínek a místostarostka Yvona Wojaczková.

"I v tak úctyhodném věku je paní Růžena Malinová stále velice vitální, plná pozitivních myšlenek a moc ráda vzpomíná. Pro nás všechny je velkou inspirací. Pevně proto věřím, že se za rok znovu společně sejdeme a budeme jí moci opět pogratulovat," uvedl starosta.

Růžena Malinová se narodila 17. května 1917 ve Valašském Meziříčí v dnešní Příční ulici. "Vystudovala učitelský ústav a celý svůj život zasvětila výuce a péči o děti. Jedním z jejích prvních angažmá byla škola v Dolní Bečvě, kde také poznala svého manžela a společně pak vychovali dva syny. Práci s dětmi se následně věnovala i v tehdejší rožnovské zvláštní škole, odkud z pozice ředitelky nakonec zamířila do zaslouženého důchodu," uvedl mluvčí.

V Česku letos na konci prvního čtvrtletí žilo 569 stoletých a starších lidí - 493 žen a 76 mužů. Nejstarší obyvatelkou Česka by měla být žena ze Znojemska, které je 108 let, nejstaršímu muži bylo 106 let.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související