Barokní zeď ochrání v Holešově. Ukazuje atmosféru výjimečných Masných krámů

4. únor 2018

Tři sta let starou barokní zeď objevili a ochrání v Holešově na Kroměřížsku. Řemeslníci ji našli, stejně jako zbytky barokní brány, při demoličních pracích v areálu bývalých masných krámů.

Město letos počítá s opravou obou památek, zachované zůstanou i čtyři ze šestnácti někdejších masných krámů.

"Zeď je 300 let stará. Vypadá velmi depresivně, protože je omšelá a nahlodaná zubem času. Omítka je popadaná. Je to ale velmi hodnotná zeď, která nám dokresluje podobu těch masných krámů," uvedl historik Karel Bartošek.

Masných krámů, ve kterých řezníci bourali a následně prodávali maso, fungovalo v minulosti na prostranství mezi dnešním náměstím Dr. E. Beneše a náměstím svaté Anny šestnáct. Dochovalo se jich osm, polovinu z nich však radnice nechala v uplynulých týdnech kvůli špatnému stavu zbourat.

Zděné masné krámy vznikly v Holešově v první polovině 18. století. Kvůli zápachu, nečistotě a páchnoucím odpadům byly izolovány od ostatních domů. Po zrušení cechů a díky postupnému budování žump, kanalizace a rozvodů vody, však už nebyli řezníci nuceni se zdržovat ve společném areálu. Od konce 19. století proto začaly budovy masných krámů chátrat.

Podle Bartoška je dochování několika z nich unikátní. Kromě Holešova lze totiž bývalé masné krámy vidět už pouze v několika českých a moravských městech, například v Českých Budějovicích nebo Třebíči.

autor: pes

Související