80 druhů rostlin na metru čtverečním. Nejvíce orchidejí ve střední Evropě. To jsou Bílé Karpaty

15. září 2020

V druhové pestrosti rostlin i živočichů jsou Bílé Karpaty na světě unikátní. Není proto divu, že tato oblast je přírodním pokladem moravsko-slovenského pomezí.

Bílé Karpaty najdete podél moravsko-slovenské hranice. Leží na území Jihomoravského a Zlínského kraje a na Slovensku. Velká část tohoto pohoří patří už 40 let do Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a už přes 20 let jsou biosférickou rezervací pod ochranou UNESCO.

Najdete tady unikátní přírodu, malebnou krajinu, množství památek a dochovaných lidových obyčejů, spoustu možností pro turistiku a trávení dovolené.

Výjimeční jsou zde i lidé. Výborná je spolupráce s místními zemědělci, kteří akceptují speciální druhy kosení a pastvy a další unikátní postupy a přístupy, které patří do péče o tuto vzácnou lokalitu.

Ze vzácných druhů živočichů jsou největšími lákadly pro laiky i odborníky tesařík alpský, velká škála druhů motýlů a užovka stromová, které se dříve říkalo „had hospodáříček“.

Do Bílých Karpat také míří velké množství odborníků i běžných návštěvníků za největším množstvím orchidejí ve střední Evropě.

Na jednom metru čtverečním tu najdete až 80 druhů rostlin, z toho minimálně 10 procent je chráněných nebo ohrožených druhů. 70 procent místního biotopu jsou rostliny léčivé.

Nejen o tom prozradili více v rozhovoru ekolog Miroslav Janík z Českého svazu ochránců přírody z Valašských Klobouk a ředitelka CHKO Bílé Karpaty Jiřina Gaťáková.

 

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související