630 tisíc návštěvníků. Zlínská zoologická zahrada výrazně poráží konkurenci

9. leden 2018

Zlínskou zoologickou zahradu loni navštívilo 630 320 lidí. Jde o třetí nejvyšší návštěvnost v sedmdesátileté historii zahrady.

Sedmým rokem je zlínská zoo po pražské zahradě druhou nejvyhledávanější zahradou v Česku. Pro srovnání, brněnskou zoologickou zahradu loni navštívilo zhruba poloviční množství lidí, 308 tisíc.

Téměř dvě třetiny návštěvníků zavítaly do zlínské zoo z jiných krajů Česka a ze Slovenska. Podíl slovenských návštěvníků dosáhl 13 procent. Zámek Lešná v areálu zoo si loni prohlédlo 28 344 lidí, což je o téměř 20 procent více než v roce 2016.

A návštěvníky si chtějí ve Zlíně udržet i dalšími novinkami. Zlínská zoologická zahrada letos v nové venkovní expozici představí ptáky a malé savce z oblasti Amazonie.

Otevření se plánuje na začátek sezony. Dokončit chce také první ze dvou výběhů pro slony, doplnila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

„Sloni jej budou moci využívat již v roce 2018, kdy očekáváme narození prvního mláděte slona afrického. I když nová část ještě nebude přístupná, určitě návštěvníkům umožníme do ní nahlédnout,“ uvedla Bujáčková.

V zahradě se loni narodilo či vylíhlo 268 mláďat od 65 druhů zvířat. Za mimořádný považuji opětovný odchov jeřába laločnatého. Jsme stále jedinou zoo v kontinentální Evropě, která největší druh afrických jeřábů rozmnožuje. Po 42 letech chovu jsme se dočkali prvního mláděte kasuára přilbového.
Roman Horký, ředitel Zoo Zlín

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související